Hopp til innhold

Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte rekke, femte bind (1924).djvu/184

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
178
O. OLAFSEN


Hr. Næss mener, at den i 1521 nævnte Villum eller Villem ikke var Sagmester, men kun Haandsagskjærer. Det er ikke godt at vide, hvad han var, han kan være begge Dele; noget afgjørende Bevis i saa Henseende ligger hverken i Benævnelsen Sager eller i Betalingsmaaden. Derimod maa det antages, at de Sagskjærere, som i 1577 sendtes til Østlandet, og ligesaa de, som sendtes til Ryfylke og Lister, rimeligvis har skaaret med en af de ovenfor omtalte simple Sager, som undertiden brugtes i visse Tilfælde. Og vi ser tillige, hvilke disse Tilfælde er. Det er Tale om Skibsbygning og Ekeskoger. Eken anvendtes til Skibsbygning, og her kunde man ikke kløve Stokken med Øksen, og desuden maatte man her være forsigtig og ikke spilde for meget af Trævirket. Derfor har man i dette Tilfelde brugt den yderst tarvelige Sag, som dreves med Haanden. Vi kan gjætte os til, hvorledes den har været beskaffen; den lignede den nævnte Sag paa Finneloftet, men var mindre og plumpere. Bladet var af Jern med staalsatte Tinder og temmelig tykt, og det var et slitsomt Arbeide at drive det gjennem en Ekestok.

Der var ogsaa en anden Grund, som rimeligvis spillede ind her. Ekeskogerne laa ikke saaledes til, at man havde Vandkraft, eller om man havde den, saa var den ikke blevet udnyttet, og at anlægge en saadan kun til Brug for Eketømmer fandt man ikke regningsvarende.

Da Vandsagen blev almindelig, forsvandt disse her nævnte haanddrevne Sager, som praktisk talt havde været uden Betydning for Landet og kun var benyttet i særegne Tilfælde og da kanske helst af danske Arbeidere, som maa antages at have bragt Kunsten med sig fra Hjemlandet. Det er ikke saa utænkelig, at der netop i Danmark havde udviklet sig et Haandverk eller Arbeide som det nævnte; thi i Danmark havde man helst Ek og Bøk, og man maatte være forsigtig med Brugen af dem.