Hopp til innhold

Side:Historisk Tidsskrift (Norway), femte række, fjerde bind (1920).djvu/497

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
491
OM HARALD HÅRFAGRES TILEGNELSE AV ODELEN

mand Torgeir Afrådskoll som bodde på Nidarnes i 995, og den vinner derved betydelig i vidnekraft, netop for Trøndelagens vedkommende. Vi tør med andre ord anta som sandsynlig at man i Trøndelagen i slutten av det 10. årh. har fortalt om at Harald tilegnet sig al odelen og at Håkon gav den tilbake, mens det derimot et par hundre år senere, på Theodricus Monachus, Ágrips og Fagrskinnas tid, ingen levninger var igjen der av en slik tradition.

Det vil efter dette falde vanskelig å bortforklare beretningen om Haralds tilegnelse av jorden i Trøndelagen, og det står da tilbake å undersøke hvordan det stemmer med hvad vi ellers vet om forholdene i denne del av landet på Haralds tid.

For det første er det da å lægge merke til, at Trøndelagen blev erobret ved en allianse mellem de to sterkeste militære magtene i det gamle Norge, Vestfoldkongen og Håleygjajarlen, og seiren var her lettere, fortere og fuldstændigere end noget andet sted i landet. Kongen og jarlen har her åpenbart været så sterke efter erobringen at de kunde tillate sig hvadsomhelst, og det har forsåvitt sikkert været mulig for dem å gjennemføre en almindelig inddragning av eiendomsretten til jorden i fylkerne her.

Nogen inddragning av enkelte stormænds jord – som siden skulde kunne være generalisert til å gjælde al jord 27 synes lite sandsynlig overfor det faktum at vi i Trøndelagen hører mindre om motstand mot kongen end fra de fleste andre kanter, og at også utvandringen til Island har været meget liten herfra. Denslags voldshandlinger mot enkelte mægtige mænd hører netop til det, som efter al sandsynlighet vilde ha sat sig spor i sagaen, mens derimot en almindelig inddragning av jorden under krigen ikke vilde føre til enkeltmandsutvandring eller enkeltmandsoprør.