Side:Historisk Tidsskrift (Norway), anden Række, tredie Bind (1882).djvu/171

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

Theologi, Historie, adskillige europæiske Sprog og Oldsager. Han meddelte mig endel Malme og viste mig at ældgammelt Haandskrift af Kong Valdemar den andens jydske Lov, fundet her i Thelemarken, et ældgammelt Læderbelte, beslaget med Messing, som man havde om Livet, naar man spændte Belte med hinanden, en Haandøxe med en ulæselig Skrift om. Ligesaa gav han mig en Udskrift af nogle Rune-Bogstaver, som han i Mai 1776 fandt paa den mindste Klokke i Slotstaarnet i Agershuus: Paolt gjota klok opgiot a nyo leit tymno ɔ: Paul gjorde Klokken, Tymno lod den omgjøre af ny.[1] Ligesaa gav han mig sin Forklaring af det tønderske Guldhorn, fundet 1734, saa lydende: Mannom kono Utim haltia um horno thoalto mio ɔ: Othins Mænd og Kvinder bør altid bevare dette Horn.

30. Juni. Ligeoverfor Kirkenæsset i Nissedal ligger Fione, som beboes af tvende Opsiddere, hvoraf den ene var saa ulykkelig ved et ondskabsfuldt Menneskes Ugudelighed at se sin Gaard og alle sine Effecter i Aske i Aaret 1768 d. 12 Aug. og derved blev sat i den yderste Elendighed. Den anden Opsidder er den tilforn værende Lensmand Kittel Thjostovsen Finne, respectabel Mand og Medlem af det Bratsbergske Opmuntringsselskab. Denne Mand sparede intet for at give mig al mulig Oplysning om Stedets øconomiske Forfatning, som for nærværende var i den allerynkværdigste Tilstand, da Almuen ved deres daarlige Tømmerhandlen med Arendals-

  1. I Universitetets Samling af nordiske oldsager findes en Klokke fra Akershus Slotskirke med Runeindskrift, men hvor feilagtig end den ovenfor angivne Læsning kan være, synes det dog ikke muligt, at Præsten Storms Klokke kan være den samme som den paa Universitetet bevarede.