Side:Historisk Tidsskrift (Norway), anden Række, tredie Bind (1882).djvu/170

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

havende Dame-Fjeld paa den høire og Grotnæs-Fjeldet paa den venstre Haand. Først møder man da den store Buk-Øen, som er over en Fjerding i omkreds. Den tilhørte i gamle Dage Fru Anne Arnold paa Borrestad, men blev foræret først i dette Aarhundrede til Sognepræsten Hr. Hans Paus for en Thelebonde-Vise, han gjorde over hende, hvorudover Øen blev lagt til Gaarden Næs i Sume(?)-Kilen, som Præsten da eiede.[1] Præstegaarden ligger paa et Eid, hvorudover Stedet og Gjeldet er kaldet Hvitiseid i gamle Dage og har formodentlig faaet sit Navn af den grundmurede Kirke, som staar her, der har været den første i Thelemarken. Præstegaarden er et meget smukt Sted, forsaavidt det ligger paa en Peninsel og har Udsigt over en stor Del af Vandet, forresten ikke just saa behagelig, som man har udraabt det for. Den brændte 1764, men blev opbygt igjen af forrige Sognepræst Hr. Brochmann, og nærværende har ladet den male og anlagt skjønne Hauger. I Aaret 1779 modnedes i den Hauge et Græskar over en Alen langt. Velærværdige Hr. Windfeldt[2] stræbte at give mig alle de Efterretninger, som jeg anmodede ham om.

– 29de Juni. I Nissedal bor velærværdige Hr. Claus Barfod Storm,[3] en lærd Mand af gode Indsigter i

  1. Denne interessante Vise, der begynder saa: Stolt Anne hen bur upà Borgestad gàrd, og besynger Anne Clausdatter, en Lagmandsdatter fra Skien († 1713), gift først med Sti Anderssøn Tonsberg i Skien, siden med Generalmajor Johan Arnold, er trykt i Norske Folkeviser, saml. af M. B. Landstad, S. 683. Udgiveren anfører „ifølge Sagnet“ Hr. Hans Paus som Forfatter, men kjender ikke denne hans Skaldeløn.
  2. Nils Windfeldt var Sognepræst her 1776–1810 (se Literaturlexicon og Norske Stiftelser, III. S. 493). Hans Legat til Kaldets Skolevæsen har givet Stødet til det her 1818 oprettede Skolelærerseminarium.
  3. Nissedal var da Annex til Hvideseid, og Hr. Storm residerende Capellan.