Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Tredie Række, Fjerde Bind.djvu/169

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

Selius Marselius Skjøde paa Aaby m. M.[1]. Disse noksom bekjendte Speculanter solgte saa 1650 Aaby Gaard og Gods til en i Landskabet ansat Mand Johan Fircks eller Firichs, oberst over det Bahusiske Regiment, som desuden ogsaa tilhandlede sig andet Gods i Lenet[2]. Efter Afstaaelsen til Sverige forflyttedes Fircks, der havde deltaget i Krigen og var steget til Generalmajor, til Norge og solgte da i 1661 nogle andre af sine Gaarde til den bekjendte svenske General Rutger v. Ascheberg[3], men derimod Aaby Gaard og Gods til Fru Margrete Huitfeldt til Sundsby. Om Gaardens senere Skjebne ville vi saaledes faa Besked, naar vi gaa over til denne Dames Historie. Nogen Tid efter opstod imidlertid Vanskeligheder, fordi de Svenske vilde gjøre gjeldende en Bestemmelse i den „danske“ Lov om, at hvo, der sælger sit Jordegods og forlader Landet, skulde give Kronen en Sjettedel af det solgte Gods. Da nu, efterat Salget allerede havde fundet Sted, dette blev krævet, havde Fircks protesteret med -„unyttige Ord“ og villet bortforklare Bestemmelsen. Udfaldet kjendes ikke[4].

I Kville Præstegjeld møde vi midt i det femtende Aarhundrede den mærkelige, men altfor lidet bekjendte Hr. Erik Sæmundssøn, Hovedet for det svenske Parti i Norge under Christiern I’s og Karl Knutssons Kamp om den norske Throne. Han, der vistnok var

  1. Sammesteds IX S. 195 fgg., hvor en (dog ufuldendt) Jordebog over den store Masse Strøgods findes.
  2. Fircks opføres 1655 blandt den Danske Adel og var gift med Anne v. d. Wisch. Suhms (ældre) Samll. II, 2 S. 163 og J. S. Munchs Saga I S. 150.
  3. Bidrag till kännedom om Göteb. och Bohusl. fornm. o. s. v II S. 238.
  4. Sammesteds II S. 133.