Side:Historisk Tidsskrift (Norway), Første Række, Andet Bind.djvu/295

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
291
OPTEGNELSER TIL LUDVIG HOLBERGS BIOGRAPHI.

der dennes første Besøg hos Fr. Rostgaard paa Kraagerup og aabenbar efter Rostgaards egen Meddelelse. Denne Notits, der idetmindste beviser, at Holbergs vir perillustris ikke er Rostgaard, lyder saaledes:

Holbergs Epistola ad virum perillustrem er skreven til Greve Rantzau, nu Statholder i Norge.

Grev Chr. Rantzaus store Lærdom, hans Kjærlighed til Literaturen i Almindelighed og til de danske Skuespil i Særdeleshed er allerede tilstrækkelig bekjendt. Heller ikke savnes Spor af, at han tidlig har staaet i Forbindelse med Holberg og altsaa vel kan have været hans Studiers „perpetuus laudator, adjutor ac incitator,“ som det heder i Begyndelsen af det tredie af de os her vedkommede Breve. Thi allerede i 1714 er (daværende) Baron Rantzau en af dem, hvem Holberg gjennem Gram sender et Brev fra Hamburg[1]. Grams Breve til Rantzau[2], medens denne var norsk Statholder (1731–1739), ville heller ikke svække Langebeks Vidnesbyrd.

Det skulde derfor være saare interessant at vide, hvilken Skjebne Grev Rantzaus Papirer have havt, om de endnu existere, og om deraf muligens kunde fremdrages nye Holbergiana. Det vil tillige erindres, at en Undersøgelse af Rantzaus mulige Efterladenskaber ogsaa af en anden Grund knude være ønskelig, da han nemlig fra Norge medtog en Del af Rigsarchivet paa Akershus, hvorimellem Hovedøens Klosterarchiv, om hvilket sidste man har det Sagn, at han siden i et Anfald af Vanvid skal have brændt det[3].

2. De samme Optegnelser af Langebek indeholde, lige-

  1. Athene 1, S. 133.
  2. O. Worms Journal for Politik o. s. v. 1810.
  3. Chr. Lange, de norske Klostres Historie, 2 Udg. S. 401.