Side:Fra det mørke Fastland.djvu/37

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


præſentanter 2 Kroner om Dagen at leve af; og ſaa kunde de da komme hjem en Gang og gjøre Nytte for ſig, og ikke gaa der inde i Kriſtiania og ſprade beſtandig. Derſom det endda var Gudsord, de havde for ſig i Storthinget! — men det er ikke det engang.

Dernæſt vilde han ſtryge Krigsmagten til Lands og Vands. Thi du „ſkal ikke ſlaa ihjel“, og „den Gud vil bevare, er udrn al Fare“. Men er det Guds Vilje, at Rusſen ſkal tage os, ſaa nytter det nok lidet med Kanoner. Eksiſen er det værſte Djevelens Væſen og Satans Synagoge; den lærer vore Sønner at drikke og bande og drive Dank og være hoffærdige; og alle disſe Kaftejnane og Løjtmennerne faar holde ſig til Guds Ord i Jeſu Syrach, at hvo ſom ikke vil arbeide, han ſkal heller ikke æde.

Overfor Præſteſkabet vilde han betænke ſig lidt; han har Reſpekt for dem, der er bevandret i Skrifterne. Men ſaa ved han jo af Erfaring, at de, ſom prediker af Aandens Drift, er langt at foretrække for dem, ſom prædiker af Lærdommen og for Løns Skyld; og viſtnok ſtaar der, at hvo ſom forkynder Evangelium, ſkal leve af Evangelio; men der ſtaar ogſaa, at I ſkal ikke have Guld eller Sølv eller Kobber i eders Belte, og om Apoſtelen Paulus ſtaar der, at han levede af sit Teltmageri; ſkulde en almindelig Præſt kanſke være ſaa meget gildere end Apoſtelen Paulus? Ikke at tale om Jeſus ſelv, ſom ikke engang havde det, han kunde hælde ſit Hoved til.. Saa det endte vel med, at ogſaa Kirken blev