Side:Forsvarssagen.djvu/26

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest

gangsplads og regnet hans Styrke nøie ud, lavet Terrainet til og stillet Kanonerne op, saa det er bare at give Fyr, naar Modstanderne har taget sine Stillinger.

At dette er værre end Barnagtighed, skulde enhver kunne indse. Men fremfor alt burde de Sagkyndige strax træde frem og forklare, at den Art Forsvar er værre end intet.

Thi et Lands Forsvar er hverken Melinit eller Ecrasit eller en Kanon bag hver Odde, men et Lands Forsvar er en Organisation, — eller det er intet og værre end intet. I Forhold til Nutidens Krigsførelse er ethvert Forsøg paa at overraske Angriberen ved skjulte Modstandskræfter en øde Drøm; dersom et Forsvar ikke er en nøie gjennemført og sammenhængende Organisation, saa er et Lands Forsvar umuligt, om det saa var stapfuldt af Krigsmateriel.

Men et organiseret Forsvar af et Land som den skandinaviske Halvø — tilgængelig overalt udenfra og omtrent strategisk ufremkommelig i sit Indre — det vilde overstige den engelske Nations Kræfter. At ville forsøge med vor Nation sammen med den svenske er Vanvid.