Hopp til innhold

Side:Folkevennen 1863.djvu/89

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
85

Kiberg. Hun var endda uagtet megen Eftersøgning ikke gjenfunden, og vil neppe heller blive det før til Vaaren naar Sneen tøer bort. – Paa Søen vilde Redning i saadant Veir være aldeles umulig. – Men et godt Barometer vil næsten altid eller i Regelen ialfald give tilstrækkeligt langt Varsel derom, – idet Fiskere og andre Baadfarere paa faa Undtagelser nær kun nogle Timer ad Gangen eller kun en hel Dag ere ude paa Søen.

Et à to gode Barometre burde derfor som anført findes i ethvert ei ganske ubetydeligt Fiskevær tilligemed en folkelig Underretning om Barometerne med Veiledning til deres Benyttelse,[1] en Veiledning som Folkeoplysøsningsselskabet vel kunde besørge udgivet mod et Par Skilling pr. Exemplar. Vaæreierne vilde visselig fordetmeste selv anskaffe saadanne, naar deres Opmærksomhed først blev henledet paa Sagen, og man sørgede for at gode Barometre, simple men hensigtsmæssigt og stærkest muligt indrettede, vare at faa for en rimelig Pris f. Ex. et Par Daler pr. Stykke, foruden Beskrivelse og Veiledning.

Paa hin Reise, siger den ærede Brevskriver fremdeles, fik han af Strandsiddere i Nærheden Bestilling paa 3 Barometre, og han anmoder igjen mig om at besørge for ham 5 Barometre sendt herfra; han tilbyder sig ogsaa at modtage et større Antal til Forhandling.

Denne Kommission udførte jeg saaledes, at jeg efter Overlæg med Hr. Fyr-Direktør Diricks anmodede en Instrumentmager (Hr. Lundh) om at sætte ved Skalaen ikke den Paaskrift om Veiret, som hidtil har været den almindelige paa Barometre her til Lands, men den, som bruges af det engelske Rednings-Baads-Selskab paa de Barometre, som dette Selskab har opstillet langs den engelske Kyst til Veiledning for Fiskere og Søfarende der. Og en kort Forklaring om Barometrets Brug, som det samme engelske Selskab har udgivet, er Hr. Lundh paa min Opfordring betænkt paa at oversætte og levere som Følgeblad til hvert

  1. Dertil kunde ogsaa knyttes adskillige andre Oplysninger og Vink, f. Ex. om Veirvexlinger og Varsler derom, Redningsmidler paa Søen, m. M.