Hopp til innhold

Side:Folkevennen 1861.djvu/577

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
573

fra den jæderske Stueform paa den ene Side og nært Slægtskab med den mandalske paa den anden.

Kun i en Del af Kyst-Strækningen til det samme Strøg, det flade, veirhaarde, skovbare Lister, er Stueformen mere lig den jæderske. Aarsagen tør ligge i Naturforholdene, som gjøre, at Jæderen og Lister ere saa lige indbyrdes, men skille sig mærkelig fra alle andre Bygder rundt omkring. Paa Lister har man som paa Jæderen og i den største Del af Dalerne ikke andet end Torv at brænde; og derfor maatte den Opfindelse med støbte Malmovne være mere velkommen der end i Skovbygderne, saa jeg forestiller mig, at medens man her i endnu en lang Stund vedblev at bo i Ildhuse og vederkvæge sig ved Arens blussende Ild, saa var det hist i Torvbygderne allerede blevet en fast Skik, saaledes som den Dag idag, at have Bilæggerovn i Stuen.[1]

    op paa Aasen, hvor Veien imellem Gaardene laa den Tid, og raabte ned til Kvelland, og hun steg op paa Trappen til Bod-Loftet for at raabe tilbage over Træ-Toppene. Den gamle Trappe eller en Levning af den staar endnu paa sin Plads, og Boden er aabenbart meget gammel.

  1. I Skovbygderne bruges Vindovn, i Torvbygderne som sagt Bilægger-Ovn. Denne maa opsættes saa, at den ene Ende gaar gjennem Væggen og Døren aabner sig ud imod Kjøkken-Skorstenen, hvorfra der lægges i Ovnen (sml. Fig. 71) Dette har igjen til Følge, at Kjøkkenet med Skorstenen ikke lettelig som i Mandalen kan anbringes paa Bagsiden af Huset, men at det maa have sin Plads i Midtpartiet mellem Stuen og „Boden“ (Jæderen) eller mellem Stuen og Nystuen (Lister). Denne Egenhed tror jeg er fremherskende i alle Bygder af det nævnte prikkede Strøg paa Kaartet, og den bidrager Sit til Forskjellen fra de Bygder, hvor den mandalske Stueform hersker (sml. Anm. til Side 564). Til de „Kover,“ som dække Bagsiden af den jæderske Stue, svare paa Lister de saakaldte „Skaaler,“ der ere halvaabne Torvskur af Bindingsværk („Stegeværk,“ som det her kaldes). Som hine Kover, saa ere ogsaa disse Skaaler i nye Bygninger tømrede til ordentlige Kammere (sml. Fig. 76).