Smedene have været med at udstyre Husene i disse Bygder. Det er Laas- og Hængsel-Beslag paa en Stuedør samt et Skab-Hængsel, hentede fra samme Hus som de to sidste Stykker og fremstillede i Fig. 28, a, b og c. Her maa jeg ogsaa tænke paa de mange smukke og kunstige Stabburs-Laase, som jeg har seet arbeidede af Smede i Vaage, og som kanske skulde fortjene Præmie paa Industri-Udstillinger.
Det meste af disse vakkre Arbeider tænker jeg mig udført i Slutningen af forrige eller Begyndelsen af dette Aarhundrede; thi paa flere Maader er jeg kommen til at antage, at Bygningsvæsenet fik et Opsving og at Træskjærer-Kunsten blomstrede i disse Bygder netop da.
Men med alt dette Nye ogsaa Klokke-Taarnet hører med til de nyere Skikke) tør dog disse gudbrandsdalske Husebygninger give en Slags Forestilling om, hvordan det monne have seet ud paa Kongernes og Høvdingernes Gaarde i Landets gamle Velmagts-Dage. Det er mig den gamle norske Bygnings-Kunst (fast den eneste Kunst, som blev dyrket i vore Bygder), der har fortsat sig ind- til vore Dage. Svalgangene med deres livlige Afvexling af Lys og Skygge hørte jo til ogsaa i Oldtiden, og da som nu var det Brug at smykke Husenes Ydre med kunstige Udskjæringer, om end Skurden var af en anden Art, og i det Hele er der det Slægtskab mellem hine Herre-Sæder og disse Bondegaarde, at der ikke var Tanke om nogen anden Prydelse end den, som kan ligge i selve Træets Behandling: udsøgt Malm-Ved, fint hugne Stokke, raskt Snit-Værk paa Plankerne, sindrige Sammenføininger, en Bygningsfoørm, som indgyder Tillid ved sin Styrke og behager ved sin Lethed. Stokkevæggene ere mørkebrune; men det er ikke Tjære-Kosten og endmindre Maler-Kosten, som har farvet dem saa; det er Tømmerets naturlige Farve, naar Solvarmen mellem Fjeldene har virket paa det i nogle