Side:Folkeeventyr (1852).djvu/292

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


endda ynkeligere og bad baade vakkert og veent for sig; han skulde gjøre Alt, Kongssønnen vilde, sagde han, bare han ikke vilde klemme itu Hjertet hans. „Sig, at dersom han skaber om igjen de sex Brødrene dine, som han har gjort til Steen, og Brudene deres, skal han faae beholde Livet,” sagde Skrubben, og det gjorde Askepot. Ja, det var Troldet strax villig til, han skabte om igjen de sex Brødrene til Kongssønner og Brudene deres til Kongsdøttre. „Klem nu Ægget itu!” sagde Skrubben. Saa klemte Askepot Ægget i Stykker, og saa sprak Risen.

Da han saa var bleven af med Risen, red Askepot tilbage til Risegaarden igjen paa Skrubben; der stode alle sex Brødrene hans lyslevende med Brudene sine, og saa gik Askepot ind i Bjerget efter sin Brud, og saa reiste de Allesammen hjem igjen til Kongsgaarden. Da blev der sagtens Glæde paa den gamle Kongen, da alle syv Sønnerne hans kom tilbage, hver med sin Brud. „Men den deiligste af alle Prindsesserne er Bruden til Askepot ligevel,” sagde Kongen, „og han skal sidde øverst ved Bordet med sin Brud.” Saa blev der turet Gjæstebud baade vel og længe, og har de ikke turet fra sig, saa ture de endnu.


37.
Grimsborken.

Der var en Gang et Par rige Folk, som havde tolv Sønner; men den yngste vilde ikke være hjemme længer, da han var bleven