Side:Eventyr.djvu/84

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


vel saktens overlate den,» sa mannen. «Men skal jeg selge den, vil jeg ha den håndkverna som står bak døren der borte.» Den vilde fanden nødig være av med, og tinget og prutet; men mannen blev ved sitt, og så måtte fanden ut med den.

Da mannen kom ut på gården, spurte han den gamle vedhoggeren hvordan han skulde stille kverna, og da han hadde lært det, sa han takk for sig og la hjemefter det forteste han kunde; men likevel rakk han ikke hjem før klokken slo tolv julenatten.

«Men hvor i all verden blir det av dig da?» sa kjerringa. «Her har jeg sittet time ut og time inn og hipet og ventet, og har ikke så mye som to pinner å legge i kors under julegrautgryta.»

«Å, jeg kunde ikke før komme, jeg hadde noe av hvert å gå etter, og lang vei hadde jeg også. Men nå skal du se!» sa mannen, han satte kverna på bordet, og bad den først male lys, så duk og så mat og øl og alt som godt var til julekveldskost, og efter som han sa føre, så mol kverna.

Kjerringa forkorset sig den ene gangen efter den andre, og vilde vite hvor mannen hadde fått kverna fra, men det vilde han ikke ut med; «det får være det samme hvor jeg har fått den; du ser kverna er god, og kvernvannet fryser ikke,» sa mannen. Så malte han mat og drikke og alle gode ting til hele jula, og tredjedagen bad han til sig vennene sine, da vilde han ha gjestebud.

Da den rike broren så alt det som var i gjestebudsgården, blev han både harm og vill, for han kunde ikke unne bror sin noe. «Om julekvelden var han så nødig at han kom til mig og bad om litt i Guds navn, og nå gjør