Side:Eventyr.djvu/151

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


tet han bort sauen med gåsa. Og da han hadde gått et langt stykke, møtte han en mann med en hane; med ham byttet han, for han tenkte som så: Det er alltid bedre å ha hane enn gås. Så gikk han til det led langt ut på dagen; men så tok han på å bli sulten, og så solgte han hanen for tolv skilling og kjøpte sig mat for dem. «For det er da bedre å berge liv enn ha hane,» tenkte Gudbrand i Lia.

Så gikk han videre hjemover til han kom til nærmeste grannegården; der gikk han innom.

«Hvordan har det gått dig i byen?» spurte folkene.

«Å, det har nå gått så som så,» sa Gudbrand i Lia; «ikke kan jeg rose lykka mi og ikke kan jeg laste den heller,» og dermed fortalte han det hele, hvordan det hadde gått fra først til sist.

«Ja du blir da vel mottatt når du kommer hjem til kjerringa di,» sa mannen på gården. «Hjelpe dig! ikke vilde jeg være i ditt sted.»

«Jeg synes det kunde gått mye galere, jeg,» sa Gudbrand i Lia; «men enten det nå er gått ille eller vel, så har jeg så snild kjerring at hun aldri sier noe, hvordan jeg så bær mig at.»

«Ja, det vet jeg visst, men ikke for det jeg trur det,» sa grannen.

«Skal vi vedde på det?» sa Gudbrand i Lia; «jeg har hundre daler liggende hjemme på kistebunnen, tør du holde likt imot?»

Ja, de veddet, og så blev han der til om kvelden; i mørkningen ruslet de sammen bortover til gården hans Gudbrand. Der blev grannemannen stående utenfor døren og lye, mens mannen sjøl gikk inn til kjerringa.