Side:Eventyr.djvu/122

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er godkjent


han på å gjø og gneldre: «Vov, vov, vov!» sa han. Rett som det var, kom en gråbein tassendes og tassendes. Han tenkte nok han skulde hente sig en fet stek, og så gjorde han et hopp — lukt ned i ulvestua.

Da det led ut i grålysingen om morgenen, kom nordensnoen, og det blev så kaldt at den vesle hunden stod og frøs og skalv, og så var han så trett og sulten. «Vov, vov, vov, vov!» sa han og gjødde i ett vekk. Så kom en bjørn labbendes og labbendes bortover og husket på sig, og tenkte han skulde nok få sig en godbit på morgenkvisten. Så husket han i vei ut på kvistene — lukt ned i ulvestua.

Da det led litt lenger ut på morgenen, kom det gåendes ei gammal fantekjerring, som slang gardimellom med en pose på ryggen. Da hun fikk øie på den vesle hunden som stod der og gjødde, måtte hun bort og se om det hadde kommet dyr i ulvestua om natten. Ja, hun la sig på kne og kikket nedi.

«Er du kommet i fella nå, Mikkel?» sa hun til reven, for han så hun først. «Til pass til dig, din hønsetjuv! — Du og, gråtass?» sa hun til gråbeinen; «har du revet geit og sau, så blir du nå pint og peisa dau. — Eia mig da, bamse! Sitter du i stua du og, din merraflåer? Ja dig skal vi rispe, og dig skal vi flå, og skallen din skal vi på buveggen slå!» skrek kjerringa ivrig og hyttet til bjørnen. Men i det samme falt posen frem over hodet på henne, og kjerringa røk — lukt ned i ulvestua.

Så satt de der og glodde på hverandre alle fire, hver i sin krok: reven i det ene hjørnet, gråbeinen i det andre, bjørnen i det tredje, og kjerringa i det fjerde.

Men da det blev riktig lyst, begynte Mikkel å riste på