dem vare repræsentanter for rigets fornemste ætter, og nogle af dem havde allerede i adskillige aar indehavt de høieste værdigheder og sæde i raadet.
At saa mange medlemmer af raadet ved denne leilighed have fulgt kongen og hans broder udenfor riget, er ikke paafaldende. De fornemme herrer vare jo ogsaa fremdeles krigshøvdinger og maatte som saadanne deltage i ledingstogene. Ved en foregaaende leilighed, ved kong Eriks krigstog til Danmark i 1289, heder det ogsaa udtrykkelig, at han havde sit raad med, og at han under dette tog raadførte sig med sin broder hertugen, der ogsaa var med, og med raadet.[1] I beretningen om disse forhandlinger siges ogsaa, at kongen ikke kunde sætte sin egen vilje med hensyn til felttogets fortsættelse igjennem imod raadet. Under forhold som disse har det vel heller ikke været muligt at skjelne mellem det mindre og det større raad. De baroner og riddere, som toge del i toget, kom gjennem sin nærværelse hos kongen til at udgjøre hans hele kreds af raadgivere. Man savner ved denne leilighed hr. Audun Hugleikssøns navn. Han var imidlertid kort i forveien afreist som gesandt til Frankrige. Ellers vilde han rimeligvis have været med paa toget.
Ved udfærdigelsen af det beskyttelsesbrev, som flere aar tidligere, i 1287, blev tilstaaet de danske fredløse af kongen og hertugen, var hr. Audun tilstede og deltog øiensynlig som medlem af kongens raad i dets forsegling. Brevet er nemlig forseglet af baronerne hr. Gaut af Tolga, hr. Bjarne af Bjarkø, hr. Thore biskopssøn, hr. Audun Hugleikssøn, hr. Jon Brynjulfssøn, hr. Guthorm Gydassøn og hr. Isak Gautssøn, samt ridderne hr. Gudleik Viljamssøn, hr. Lodin Lepp, hr. Audulf Tovessøn og hr. Nikolas Jute.[2] Som det vil sees, ere enkelte af disse ogsaa nævnte som medlemmer af det i 1285 forekommende »kongens egentlige raad« (s. 60 flg.)[3], uden at
- ↑ Um morgininn eptir tók konungrinn tal við hertogan broður sinn ok Arna biskup ok ráð sitt. Biskupa sögur, I, s. 781.
- ↑ Dipl. Norv. III, no. 24. Smlgn. P. A. Munch, Det norske folks historie, IV, 2, s. 142.
- ↑ Om medlemmerne af det i 1289 til England og Skotland afsendte gesandtskab kan det være tvivlsomt, om de alle have været medlemmer af raadet, da en af dem var den tidligere svenske kansler, magister Peder Algøtssøn. Den ellers ikke forekommende Thryrik af Leikvang (Terricus de campo ludi, Terri de champ de jeu) nævnes udtrykkelig som baron. »Guthorm af Oslo«, der ogsaa deltog i gesandtskabet, var ridder, ligesom den mere bekjendte hr. Thorvald