Side:Det norske Folks Historie 2-1.djvu/628

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
610
Magnus Erikssøn og Haakon Magnussøn.

en saadan Hylding altid skulde skee paa en Søndag eller stor Festdag, have vi altsaa her at gjette mellem Søndag den 9de, Laurentiimesse den 10de, Mariemesse fyrre den 15de, og Søndagen den mine. Hvilken af disse Dage man skal give Fortrinet, er umuligt at afgjøre. Hvad Stedet angaar, da kan der vel neppe være Spørsmaal om andre end enten Haugathing ved Tunsberg, eller ogsaa Bergen, naar det ikke var selve Ørething ved Throndhjem, og saa langt drog Kongerne neppe op. Thi det er ikke tænkeligt, at Hyldingen skulde have foregaaet, uden at Kong Magnus og Drottseten var nærværende, og da begge endnu den 21de Juli næst forud vare heelt nede i Helsingborg og neppe reiste umiddelbart Dagen efter derfra, kunne de nok have været i Tunsberg, ja endog i Bergen til den 10de August, men derimod ikke godt i Throndhjem. Rimeligst er det her at gjette paa Bergen, hvor baade Kongen og Hr. Orm idetmindste sees at have været den 18de October, og hvorhen man vanskeligt skulde formode, at andet nu kunde have ført dem end netop en saa vigtig Act, som Junker Haakons Hylding.

Der er al Sandsynlighed for, at Kongens og Drottsetens Ophold i Helsingborg saa kort før Hyldingen stod i nogen Forbindelse med denne, om end Hovedformaalet med Kongens Reise did havde været at treffe den fredelige Overeenskomst eller slutte den Trygd med Danekongen, som vi i det foregaaende have omtalt, og som sluttedes ved St. Hansdags-Tider. Vi finde idetmindste hiin 21de Juli foruden Orm Drottsete, der nys var kommen fra de vestlige Egne af Norge[1], baade Kongens Yndling, den nysudnævnte Hertug Benedict, og Erngisl Jarl nede hos ham den 24de Juni, da Danekongen var tilstede, og skjønt man ikke med Bestemthed veed andet af, hvad der skete ved denne Sammenkomst, end at der underhandledes med Gesandter fra den nederlandske Stad Kampen, der var kommen i et spendt Forhold til de forenede Riger paa Grund af nogle Misgjerninger, flere af dens Borgere havde begaaet i 1352 saavel paa Skanør Marked, som andensteds i Rigerne, men hvilke nu, da Staden tilstrækkeligt havde ydmyget sig for Kongen, blev den tilgivne, som

    g. Love III. S. 182), det andet et Gavebrev af Kong Magnus (Suhm XIII. 844), men begge to med Datering baade efter Magnus’s og Haakons Aar, nemlig 43de og 6te; formodentlig ere de begge, der ej længer haves i Original, skrevne af en og samme Secretær, der har regnet Haakons Regjeringsaar fejl, nemlig til det 6te istedetfor det 7de.

  1. Orm Drottsete var nemlig endnu den 19de Juni paa Agvaldsnes, hvor han i Kongens Navn udgav en Forordning for Bergen, nedenfor, S. 618, og Norges gl. Love, III. 174. Sandsynligviis kom han da fra Bergen og var paa Vejen nedover til Kongen.