som en tilfældig Omstændighed, at vi ikke have lignende Fortegnelser for hvert af de øvrige Thinglag saavel i Borgesyssel, som andensteds, thi det er tydeligt nok, at slige maa have været optagne, og at de ej alene maa have været indførte i hine særskilte Brevskaber, der udstedtes paa hvert Thing, men at de omrejsende Embedsmænd tillige indskrev dem i Protokoller for at have dem samlede. I samme Aar, 1344, berejste Guthorm Erikssøn, der nys havde været Sysselmand i søndre Gudbrandsdalen, tilligemed Thrond Krakessøn paa Kongens Befaling og efter hans Brev hele Oslo Fehirdsle for, som det udtrykkeligt heed, at undersøge og efterspore alt hvad som der berørte hans Interesser, siden han blev Konge; saaledes undersøgte de ogsaa under deres Nærværelse paa Loms Heredsthing Garmo-Ættens Adkomst til Thessevandet, som Kong Olaf den hellige i sin Tid havde skjenket Thorgeir gamle, og stadfestede dennes Efterkommeres Ret dertil i Kongens Navn efter den dem givne Fuldmagt[1]. Heraf seer man end tydeligere, hvorledes Sammenhængen var med denne Omreisen af kongelige Ombudsmænd i de forskjellige Fehirdsler. Der kan ingen Tvivl være om, at de førnævnte Herrer Agmund Nikolassøns og Thorgils Smidssøns Hverv har været aldeles det samme for Tunsbergs Fehirdsle, hvortil
- ↑ See Brev af 3die Nov. 1344, Dipl. N. II. 265. Det er af dette Brevs Indhold tydeligt, at naar det heder, at de skulde undersøge og efterprøve alt hvad der vedkommer Kongen og er skeet, siden han blev Konge i Norge, („alla þvi hluti sem honum varðaði ok gerzt hafa siðan hann varð konungr i Noregi“) alene sigter til Afhændelser af Krongods eller Kronindtægter.
lige Ombudsmænd med dem efterregnede Kongens Jordegods og Lidetallet i Idd Thinghaa; i det andet er det tre Bønder i Skjæbergs Sogn, som vidne om det samme for Skjæbergs Thinghaas Vedkommende. Kongens Jordegods paa Idd var 1 gl. Øres Skyld i Aurebakke, 1 Lands Bool i Rud ved Sundomanes, 7 Ertogers og 5 Laupers Bool i Bakken, 1 Mks. Bool i Holt, i Sundomanes 6½ Saltsyderier, to bortlejede for 1½ Pd. Salt, hver af de øvrige for 1 Pd., i Ganderud 1½ Ør. B., i vestre Oos med tilhørende Laxefiske 2 Mks. Skyld, pantsat til Gunnar Hviit for endeel Penge; det halve Ærfjeld, fordum bortlejet for 4 Saald Pors, som nu ikke kunde faaes deraf, 3 Ør. Bool i Grunderud; tilsammen 3 Mkr., 5 Ørers, 7 Ertogers og 6 Laupers Bool, samt 572 Pund Salt aarligt. Paa Skæeberg var det 3 Mk. Bool i Bø, der afkastede 4 Mkr., i Berg 2 Mkb. efter den oprindelige Taxt (at skorunni), men bortbygget for 3 Mk. 6 Ører; i Holt 1 Mk. B., bortbygget for 1 Mk. 2 Ører, Thveit 18 Ør. B. oprindeligt, bortbygget for 3½ Pd. Malt og den tilhørende Fos for 6 Pd. Malt; Thorderud 15 Ør. B. oprindeligt, nu bortbygget for ½ Øre (30 Pen.), Tafsrud 1 Ert. B. oprindeligt, bortb. for 1½ Ertog; Austby 3 Er. B. opr., bortb. for det samme. Jorden maa have staaet høiest i Priis i dette Thinglag, siden saa mange af disse Gaarde vare bortbyggede endog for mere end deres oprindelige Skyld. Lidernes Antal i begge Thinglag var 41 og 43; see ovenfor IV. 1. S. 589.