Side:Det norske Folks Historie 1-1-2.djvu/50

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
24
Harald Graafeld.

tet Sag kunde han nu til Gunnhilds Ærgrelse fortælle hende at han havde seet Olaf Tryggvessøn uden at kunne faa ham fat. Og nu forbleve Aastrid og Olaf en Tid lang hos Haakon den gamle i Fred og Ro[1].

Hele denne Beretninger i de Sagaer, der meddele den, ej bekræftet med Skaldekvad; der er saaledes ingen anden Hjemmel for dens Sikkerhed, end Rimeligheden og Troværdigheden af de meddeelte nærmere Omstændigheder. Enkelte af disse ere vistnok noget mistænkelige, f. Ex. den to Gange gjentagne Brug af en Holme til Skjulested, Thorsteins List, Bjørn Enerkveisas besynderlige, man skulde næsten tro til denne Begivenhed afpassede Navn; hertil kommer ogsaa den hele Vandrings romantiske Charakteer, og Overbeviisningen om, at Fortællingen om Aastrids Rejse ene kan grunde sig paa hendes eget og hendes faa Ledsageres Udsagn, hvis Rigtighed ej letteligen kunde prøves. Ubetinget Tiltro kan man derfor ikke skjenke denne Fortælling. Ogsaa var der allerede i Oldtiden en anden Beretning om Aastrids Færd, der lod hende strax efter hendes Mands Drab flygte til Orknøerne; og selv denne Beretning fremsættes paa to Maader, deels saaledes at Olaf allerede var tre Aar gammel, da Aastrid drog til Orknø for at undgaa Efterstræbelser af Gunnhild og Haakon, som just da stredes med hinanden om Magten, og at hun, da hendes Færd ej kunde holdes hemmelig, lod Thorolf Luseskegg bringe Olaf tilbage til Norge og derfra under megen Angst til Svithjod[2]; deels saaledes, at hun paa Orknø fødte Olaf til Verden, at det siden var Haakon Jarls Efterstræbelser, som bevægede hende til at sende Olaf til Svithjod under Thorolfs Beskyttelse, at Thorolf tog Vejen over Throndhjem, og at han derfra under de største Farer bragte Drengen til Svithjod[3].

Hvad man altsaa kan betragte som aldeles vist af alt dette, er kun, at Olaf enten var et Spædbarn ved sin Faders Død, eller blev fød strax efter, at Aastrid og han havde mange Farer at bestaa, men at det endelig lykkedes hans Fosterfader Thorolf at bringe ham uskadt til Svithjod, og at han forblev her i et Par Aars Tid.

Gudrød efterlod sig ogsaa en Søn, ved Navn Harald, der, som det ovenfor er omtalt, var sendt til Opfostring paa Grønland, (omtrent det nu-

  1. I Odd Munks Olaf Tryggvessøns Saga er det atter Haakon Jarl, som afsendes af Gunnhild til Sverige. Han medbringer efter denne Beretning sin Datter Aude, og kommer til Sverige paa en Tid, da Erik alt havde skilt sig ved sin Hustru Sigrid, efter Styrbjørns Fald; det heder ligeledes siden, at Erik egtede Aude. Alt dette strider saaledes mod Tidsregningen, at det ved første Øjekast viser sig som Opspind.
  2. Ágrip, Cap. 14.
  3. Historia Norvegiæ, fol. 9. a.