Side:Dass - Samlede Skrifter 1.djvu/40

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest
XXXIII


Ifølge Sønneſønnens Vidnesbyrd var Petter Daſs „af Perſon noget lav, af Vext underſætſig, men haardfør af Lemmer.“ Hans endnu bevarede Portræt, der er taget i hans bedſte Aar, før han endnu var bøiet af Alder og Sygdom, viſer os en raſk, fyldig Mand med et beſtemt, karakterfaſt Udtryk. Han bærer der et ſtudſet, nedentil glat afklippet Fipſkjeg, der ligeſom Haaret er rødbrunt. Med dette Billede har det ellers en merkelig Sammenhæng. Det hænger i Melhus Kirke, to Mil ſøndenfor Trondhjem. Det angiver intet Navn, men har paa Latin Indſkriften: „i ſit Alders 37te og Preſte-Embedes 11te Aar,“ hvilket pasſer paa Daſs i Aaret 1684. Et Sagn, der er meddelt af nogle af Slegtens nulevende Medlemmer, ved om dette Portræt at fortælle følgende: Paa en Gjennemreiſe kom Petter Daſs til Melhus en Søndag Formiddag, juſt ſom der forrettedes i Kirken. Han gik ind i Kirken, ſatte ſig og deltog i Salmeſangen. Hans ſterke og ſmukke Stemme vakte megen Opmerkſomhed, og da han en Tid opholdt ſig hos ſine Slegtninger paa Preſtegaarden[1], vandt han megen Yndeſt blandt Menigheden og forærede den til en Erindring ſit Billede[2].

Et andet Portræt af Petter Daſs bevaredes hos hans Efterkommere paa Gaarden Skeid i Alſtahaug tilligemed Billeder af hans Huſtru ſamt Sønnen, Mag. Anders Daſs, og

  1. Hans Fætter Mikal Melkiorsſøn havde været Prest i Melhus, og dennes Datter var gift med den daværende Preſt, Peter Mentsſen Darre.
  2. Saaledes meddelt af Fru Eitran, født Daſs, i Lurø. Herr M. B. Daſs paa Sandnes ſkriver: „Jeg har hørt, at der i Melhus Kirke ſkal være et Portræt af en Preſt Daſs, men om det er Peders, er viſt tvivlſomt, da han var Preſt her paa Alſtahaug til ſin Død.“ Der kan fornuftigvis ingen Tvivl være om dette Portræts Identitet, naar der betænkes, at det bevisligen ikke foreſtiller nogen af Stedets egne Preſter, at Indſkriften netop pasſer paa ham, og at Sagnet beſtemt henfører Petter Daſs’s Portræt til denne Kirke.