Hopp til innhold

Side:Daae - Norske Bygdesagn - 2 utg.djvu/207

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

gaarden en Stue, som man kaldte Holbergsstuen, og hvor en Huslærer, rimeligvis den samme, som omtales i en af Epistlerne, skal have holdt Skole for Ludvig Holberg og Præstens Børn. Ligeledes har man en Fortælling om, at hvergang en Reisende var indtruffen eller skulde indtræffe i Dalen, pleiede den lille Ludvig Holberg altid at løbe ned til det nærliggende Skydsskifte (Hunthorp) med en liden Notitsbog, hvori han optegnede Alt, hvad han kunde erfare om den Fremmedes Navn, Stand, Hjemstavn o. s. v.

„Drammens Blad“ for 1861 (meddelt af Jac. Hovland). A. O. Vinje i „Ferdaminni fraa Summen 1860“ og Norsk historisk Tidsskrift, II. S. 252.

Oprindelsen til Adelsnavnet Benkestok.

Paa Gaarden Øren i Melø (Annexsogn til Rødø paa Helgeland) skal der endnu bo to Ætlinge af den gamle Adelsfamilie Benkestok, og der skal endnu findes hos dem et ældgammelt Guldsignet, hvorpaa skal være indgravet en Stok, hvorover en Mand bøier sig med en Øx i Haanden. Herom fortælles følgende Sagn.

En Konge over Danmark og Norge gjorde engang en Reise indover den svenske Grændse. Han var forklædt; men alligevel havde dog hans Fiender faaet Nys om, at han færdedes der, og de forenede sig derfor om at komme paa Spor efter ham og gribe ham. Han søgte da saa snart som muligt at komme tilbage igjen over Grændsen. Mens han var paa Veien, hørte han det blev fortalt paa en svensk Gaard, at en Hob væbnede Ryttere var venten-