feldt. I Hovedstaden havde Gyldenløve allerede begyndt at opføre sig et Palais, der vidner baade om hans Rigdom og om hans Smag, nemlig det nuværende Charlottenborg paa Kongens Nytorv. Christian V. havde selv vist sin Halvbroder den Ære at lægge Grundstenen dertil i 1672, og 1683 var Palais’et færdigt. Bygningsmaterialerne skulle for en Del være hentede fra Kalø i Jylland, der tidligere var blevet foræret Gyldenløve, men for en endnu større Del fra Holland. Did udskibede han Jern i stor Mængde fra sit norske Grevskab og tog «smaa og stærke» Mursten tilbage. Vi skulle forresten ikke her gaa nærmere ind paa hans Liv i Kjøbenhavn og ved Hoffet. Molesworth, der ellers saa strængt bedømmer danske Personligheder og Forhold, gjør en Undtagelse med Gyldenløve, om hvem han siger, at han endnu 56 Aar gammel (1694) fremdeles var en ualmindelig elegant og fint dannet Gentleman. Et nyt Baand mellem Gyldenløve og Kongen blev i denne Tid knyttet, da den førstnævnte paatog sig Tilsynet med Christian V.s Sønner med Sofie Amalie Moth, de yngre Gyldenløver, Christian og Ulrik Christian. Disse opdroges i sin Frænde Statholderens Hus, og den førstnævnte blev 1696 dennes Svigersøn.
Selvfølgelig besøgte Gyldenløve af og til Norge, med hvis Anliggender han fremdeles havde meget at bestille, selv om der var en Vicestatholder[1]. Naar han var i Christiania, residerede han nu ikke mere i de gamle Værelser paa Akershus, men i sin Eiendomsgaard i selve Staden. Denne Gaard, der nu er bekjendt under Navnet Calmeyergaarden efter en senere Eier af Handelsstanden, er oprindelig bygget af en Myntmester Peter Grüner, hvis Navn fremdeles læses paa Façaden. Den ligger paa Hjørnet af Raadhusgaden og Kirkegaden og hører til de alleranseeligste af Byens gamle Gaarde. Forresten havde han ikke alene sit Grev-
- ↑ En af disse var Just Høg (1682–1694), der under Krigen havde været Diplomat ved de aarlange Forhandlinger i Nimwegen. Just Høg var en rig Mand, der førte et meget fornemt Hus i Christiania. Hans Tjenerskab var følgende: Haandskriver, Kammertjener, 2 jomfruer, 6 Piger, 4 Lakeier, 2 Pager, Kudsk og Gaardskarl. Samtidig havde Justitiarius i Overhofretten, Etatsraad Lund, 6 Piger, Kammertjener, 3 Lakeier, Kudsk, Præceptor og 2 Arbeidsknægte. Den ugifte Sekretær ved samme Ret havde 4 Tjenere. Derimod havde Erik Anker kun Skolemester, 1 Krambodsvend, 1 Kramboddreng og 3 Piger. Til sit anseelige Bibliothek holdt Høg egen Bibliothekar. Om Høg findes meget i M. Skaanlunds Autobiographi (Norsk hist. Tidsskrift, III).