Side:Brinchmann - Nationalforskeren P. A. Munch.djvu/89

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
84
KEYSER

asatidens troslære, gudsdyrkelse og overtro. Samtidig begyndte han sine forelæsninger over den norrøne literaturs historie, hvori han med myndighet hævdet Islands sproglige og literære samhørighet med Norge baade i skalde- og i sagatiden. De nærmeste aar i forveien hadde han gjennemgaat den norske rets- og statsforfatning i middelalderen og saaledes ydet den første videnskabelige tilrettelægning av de gamle loves indhold. Om ikke længe tok han saa fat med sine omstændelige forelæsninger over den norske kirkes historie i katolsk tid.

LANGES TIDSSKRIFT.


Riksarkivar Chr. Lange var en driftig personlighet som i mange stykker hadde egenskaper tilfælles med sin ven Munch; kun savnet han dennes urolig sprudlende genialitet og alt omspændende fantasi. Ogsaa han hadde et frugtbart aar i 1847, da han satte utgivelsen av Diplomatariet igang. Alt fra nytaar begyndte han sit nye «Norsk Tidsskrift for Videnskab og Literatur», som straks viste sig at være en særdeles heldig avløser av «Literaturtidende».

Her fandt Munch til sin glæde et organ ret efter sin hu; hans villige samarbeide med det danske Oldskriftselskap var ikke møtt med den gjensidige villighet som han forutsatte da han fik den norske Oldskriftkomité istand — danske fagbrødre kunde ikke dy sig for at fortsætte med at hævde norrønt som nordisk. Desuten var det ikke helt tilfredsstillende at hans store avhandlinger for «Annalerne» kun naadde frem til de norske fagbrødre og ikke til det almene publikum. Derfor grep han med begeistring leiligheten til at fange sine landsmænds øre gjennem Langes nye tidsskrift.