Side:Brinchmann - Nationalforskeren P. A. Munch.djvu/103

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
96
FORTIDEN KARTLAGT

Norge, men har ogsaa maattet forfølge deres og deres efterkommeres skjæbne hvor de har nedsat sig utenfor Norge, saalænge som de har vedlikeholdt den norske nationalitet» Netop de islandske ættesagaer gav en række levende billeder av folkelivet og avspeilte den i Norge og paa Island fælles folkekarakter. I det hele lot han stadig «sagaerne selv tale» istedenfor at skrive ut av dem «en saakaldt kulturhistorie».

Vi har set Munch tegne det første omstændelige og nøiagtige general-kart over fædrelandet; med sit literære hovedverk kan man sige at han med samme omhu kartlagde nationens fortid — hver holme, hvert fjeld, hver bæk vilde han ogsaa her ta med for at skape det levende totalbillede og gjøre saavel helheten som mangfoldigheten til det yderste anskuelig og uomtvistelig.

Hvorledes skaffet saa den fattige forsker i en fattig tid sig adgang til at reise dette rike bygverk, som vel fremdeles er den vældigste bok som i Norge er utkommet paa privat forlag? Bare i forfatterhonorar krævte det ialt et utlæg av 27 000 kroner i de 12 aar utarbeidelsen tok.

Man tør vel trygt paastaa at verkets fremkomst skyldtes netop den nationale begeistring hvis høidepunkt det i sig selv betegner. Tiden var fyldt av nationalaand; nationalforetagender var i kurs. Nu var ogsaa den mand tilstede som vaaget at gjøre den almene stemning til drivkraften i en praktisk bedrift. En auktionarius fik den storslagne ide at skape en forlagsforretning paa nationale skrifter — Wergelands ven Chr. Tønsberg.

Det fortjener at mindes at denne driftige mand som hadde veiret den nationale vindretning ved at utgi to fædrelandske billedverker (»Norge i Tegningen og «Norske Nationaldragter»), foretok sig i