Side:Breve fra Kongo.djvu/81

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


fra Gaard og Grund og udsætte sine forladte Villager for Fare; at Statens Bud nu engang maatte lystres, at Statens Arm var lang, og at man ikke kunde undgaa den ved taabelig Flugt; hvorefter de fik Tilhold om at begive sig rolig hjem til sine Landsbyer, hvor de vilde finde alt uforandret, takket være Statens beskyttende Haand.

I løbet af en Uge var de paa denne Maade indfanget og hjemsendt allesammen, uden at et Skud var løsnet, uden at et Haar var krummet paa deres krusede Hoved, uden at saa meget som en Høne var blevet dem berøvet. Kun de mest graverende Vaaben — som gamle Geværer, mistænkelige Pile og Spyd og overdrevent morderiske Lanser, blev beslaglagt. Men naturligvis — Manden for det hele, den rebelske Chef, blev puttet i Hullet og vil formentlig for sine mangfoldige Synders Skyld blive forvist til en anden Del af Riget, hvor han ingen Skade kan gjøre.

Jeg læste Underofficerens detaljerede Rapport, jeg paahørte de forskjellige Formaninger; jeg saa disse Hundreder af Indfødte vende hjem i Fred til sine Hjem; og jeg maatte spørge mig selv: kan man overhovedet