Side:Bjørnson - Arne.djvu/42

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er ikke korrekturlestEn dag i sit tyvende år blev han av vanvare vidne til en samtale moren og den forrige gårdmannskone imellem; de var uenige om den hæst de hadde sammen. "Jeg får vænte og høre, hvad Arne siger," mente moren. "Den dovningen!" svarte hun; "han vil vel hæsten skal gå og ræke skogen rundt, som han selv gjør." Nu tidde moren, skjønt hun før hadde talt godt for sig.

Arne blev ildrød. At moren fik hånsord for hans skyll, var ikke før fallt ham in, og hun hadde kanske fåt mange. Hvorfor hadde hun ikke sagt ham det?

Han tænkte sig vel om, og nu kom det ham i tanker, at moren næsten aldrig talte til ham. Men han heller aldrig til henne; hvem talte han overhodet med? -

Mangen søndag han sat stille hjæmme, hadde han lyst til at læse prækener for sin mor, hvis øjne ikke så godt; hun hadde grått for meget i sine dager. Men han kom sig ikke til. Mangen gang hadde han villet by sig til at læse højt av sine egne bøker, når det var stillt i huset, og det syntes ham, hun måtte finne det langsomt. Men han kom sig ikke til.

"Det kan være slikt slag. Jeg skal slutte med at gjæte og flytte ned til mor." Han gik nogen dager og lot det bli fast; buskapen drev han vide om i skogen og digtet på en vise: