Side:Biologi for gymnasiet. 1. Botanik (Thekla Resvoll).pdf/39

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
29

kan der, om end ikke tydelig, adskilles tre vævgrupper; hudvævet, grundvævet og strengvævet.

Hudvævet begrænser stængelen udadtil; det bestaar af et lag kortceller, der slutter tæt sammen. Hudvævets funk­tion er væsentlig at beskytte de indre dele mod skadelige indvirkninger udenfra.

Grundvævet er beliggende indenfor hudvævet. Dets celler, mellem hvilke der er ganske smaa mellemrum, inter­cellularrum, er i bygning lidet forskjellige fra hudvævets celler. Indenfor grundvævet ligger:

Strengvævet, der spalter sig i en yderste, støttende del og en inderste, ledende del, der bestaar af forskjellige celletyper.

Støttecellerne er lange, tykvæggede, tilspidsede i enderne og slutter tæt sammen til et væv, støttevævet, hvis opgave det er at gjøre stængelen modstandsdygtig mod bøining (f. eks. ved vind). Den inderste del af stængelen ud­gjøres af lange, ledende celler. Disse er væsentlig efter indholdets beskafifenhed to slags: 1. protoplasmaførende (le­vende) celler og 2. vandførende celler uden protoplasma (døde celler). De første leder væsentlig eggehvidestofter, de sidste vand. Strengvævets celler danner en sammenhængende midt­streng gjennem hele stængelen.

I stængelens spids ligger et vekstpunkt, der øverst onder i en relativt stor topcelle.

3. Bladet.

I bladet kan gjenfindes de samme tre væv: hudvævet, grundvævet og strengvævet. Det sidste danner bladets midt­nerve og bestaar ligesom i stængelen af støttende og le­dende celler.

Paa oversiden af bladet er der udviklet rader af assi­milationsceller. Cellerne er tyndvæggede og indeholder klorofylkorn i sit protoplasma (fig. 25). Klorofylkorn er flade klorofyllegemer, som seet fra siden har linseform, men som seet fra fladen er rundagtige.


Den kjønnede forplantning foregaar ved befrugt­ning. I spidsen af stænglerne (a i fig. 24) opstaar der kjønnede