Side:Aubert - Anton Martin Schweigaards Barndom og Ungdom.djvu/39

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

tage en fremragende Plads. Traadt i Virksomhed November 1823 var den nemlig saa heldig til sin første Bestyrer at faa den udmærkede Overlærer, senere Rektor, Knut Ramshart Ørn[1], der meget snart grundlagde Skolens Ry og tiltrak den Lærlinger fra forskjellige Steder.

I Slutningen af Januar 1823 udbredtes blandt Skolegutterne i Skien Rygtet om, at der var indmeldt «en underlig en», som havde faret til Søs og siden været hos en tydsk Præst. «Vor Nysgjerrighed var vakt; men vor Forundring steg endnu mere, da en Formiddag Rektor kommer ind i Klassen med et ungt Menneske, hvis Dragt og optræden ganske afveg fra, hvad vi havde tænkt os. Han saa slet ikke ud som Sømand, men var iført sort Dragt med høipullet Hat i Haanden. – Han var endnu temmelig spinkel, noget bleg, havde sort langt, tilbagestrøget Haar og tog faste, lange Skridt, naar han gik»[2].

Det var Anton Schweigaard. Først havde det været Tanken at sende ham til Drammens Skole. Men Morbroderen havde senere bestemt sig for den langt nærmere liggende og nu allerede saa ansete nye Skole i Skien,

    Hinder end Fordel og Opkomst». Stedet maatte da nøie sig med sin i 1723 oprettede Almueskole, indtil det i 1812 fik en Borgerskole. Denne tilfredsstillede imidlertid ikke længe den nuværende Trang til høiere Undervisning. Borgerne skjød sammen 2,000 Spd., tilveiebragte Lokale, og deres Andragende om Oprettelse af «en fuldstændig lærd Skole» ved Siden af Borgerskolen indvilgedes da ved Resol. 1ste Aug. 1822. Foreløbig maatte Skolen nøie sig med en Overlærer som Bestyrer og to Adjunkter; den stilledes under opsyn af Biskopen i Akershus Stift og Amtmanden i Bratsberg (Resol. 14de Decbr. 1822). Skolen begyndte med 19 Elever i 2 Klasser; i 1825 havde den 27, ved Udgangen af 1828 45. Det normale Tal var 48. Se ellers om Skiens Skole Adjunkt Plum i norske Univ.- og Skoleannaler 2 R. I. 206 ff.

  1. Om Rektor Ørn se den af Prof. Monrad meddelte Skildring, der findes trykt som Bilag Nr. 1. Se ogsaa de i Danske Saml. for Historie, Topografi etc. V. 41 og 362 ff. givne Meddelelser.
  2. Se J. C. Lous’s Skildring i Bilag Nr. II.