Side:Anarkiets bibel (1906).djvu/200

Fra Wikikilden
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne siden er korrekturlest


parter af disse forbrugsartikler for , og hadde derdermed faat sine udlagte penge tilbage. 3. Solgte den resterende fjerdepart for , og hadde dermed tjent 33⅓ procent. 4. Betalte sit eget forbrug med , og hadde dermed spist sin fortjeneste op. Resultat: enhver af os sad atter med den samme kasse paa hvormed han hadde begyndt, og hvormed den samme forretning kunde gjøres om paany med samme resultat — altsaa gjøres om og om igjen i det uendelige.

Vort produktions- og omsætnings-system tillod altsaa ingen af os at berige os, men det hadde den vældige fordel at virke som et roterende perpetuum mobile, der ustandselig, for hver omdrejning, kastet en fjerdepart af hele forbrugs-produktionen over paa vore hænder og tillod os at beholde den for vor egen mund.

Men kun paa den betingelse at vi ustanselig fortærte den.

Hadde vi dengang fundet paa at ville spare og lægge op en del af de penge vi tjente, vilde nemlig det hele maskineri været kommet i ulave. Thi hvis nogle af os, efter først at ha solgt alle sine varer og altsaa tjent sine 33⅔ procent, istedenfor at bruge fortjenesten op, la et større eller mindre beløb tilside, og følgelig blev siddende med mere end i kasse, da vilde jo andre af os bli siddende med varer usolgte paa lager til