Side:Øverland - Af Sagnet og Historien.djvu/87

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

Træk til Norden, – Udslag af en Overtro, der ikke ret vil slaa Rod i vort Folk og derfor kun sporadisk kan paavises. I de fleste, for ikke at sige alle hidtil kjendte Tilfælde foregaar denne Overføring gjennem Soldater, der er indkomne eller hjemkomne fra Ud- landet.

Denne Sammenhæng kan da ogsaa paapeges for „Springwurzels“ eller „Springstraaets“ Vedkommende i det enestaaende Exempel, man har paa, at det har fundet Anvendelse hertillands[1]. Det forekommer i en Tyvehistorie af temmelig ordinær Art, som, netop fordi den sættes i Forbindelse med en her ukjendt Forestilling fra Overtroens Sfære, bliver en af de berømmelige Sager, der ikke blot vækker Uro inden et helt Distrikt, men endog paakalder særlige Forføininger fra Øvrighedens Side. Men vi ser ogsaa, at den Tid var forbi, da den Slags Forestillinger kunde slaa Rod i Folkets Bevidsthed, idet de preller tilbage paa den stigende Oplysning. Med alt dette danner den med Trolleri forbundne Tyvssag, hvis Akter her skal hidsættes, et ret karakteristisk kulturhistorisk Bidrag til Belysning af Kong Kristian VI’s og Holbergs Samtid.

I det norske Rigsarkiv findes – saavidt vides – ingen Oplysninger vedkommende denne Sag. Et samtidigt Udtog af Akterne – Hjemthings- og Lagthingsakt – findes derimod paa Det Store Kongl. Bibliothek i Kjøbenhavn, hvor den bærer No. 123 fol. i Gamle Kgl. Samling

  1. I de norske Eventyr, som er optegnede efter mundtlig Overlevering, forekommer, saavidt jeg ved, Springstraaet kun nævnt en enkelt Gang.