Om Myrdyrkning/Navne

Fra Wikikilden

Andet Stykke.



Om Markens Lag og Tilstand.

1. Norske Navne paa Myrer og Mosejord

Ordene Myr og Mose lade alt mærke en Forskjel i Myrlændets Tilstand; men det sidte af disse Ord er neppe kjendt i andre Egne af Landet end paa Østkanten af Christiania Stift, og det er ogsaa ubekvemt, fordi det har en anden Betydning. En Myr, som er overgroet med forskjellige Slags Moser, eller en saadan, som næsten bare bestaar af friske og meer eller mindre raadnede Mosearter, kalder man paa andre Kanter af Landet Mosemyr. Endskjøndt al vandsyg Mark i Almindelighed kaldes Myr, have dog Bygdemaalene en Mængde forskjellige Benævnelser for Myrenes Skapnad eller Beskaffenhed.

Moldmyr, Torvmyr, Mosemyr, Laamyr, Grasmyr, Skrinnmyr, er saadanne Navne, der angive Egenskaberne for større eller mindre Myrstrækninger. Paa enkelte Kanter af Landet kaldes Muldmyrer, eller de egentlige raadende jordblandede Myrer, som paa Svensk, Kjær. Tørvmyr, betyder som bekjent den Slags Myrer, hvori Mosarterne mere eller mindre fuldkomment ere forkullede eller gaaet over i en saadan Tilstand at Tørven er tjenlig til Brændsel. Ved Laamyr forstaar man jernholdige Myre. I Grasmyren er Jordbunden græsbunden og frugtbar, medens Skrinnmyr eller Skrinnemyr er en ufrugtbar Myrmark, som kun hist og her bærer enkelte Græsstraa. Kæld eller Kvælv, Hvælv, betyder en Myr, som ligger i en Fordybning og er indsluttet fra alle Kanter.

Mindre Myrer eller Sumper og Myrhuller kaldes: Dile, Sikje, Søyle, Søle, Sælte, Salte, Sylte, Syltehul.

Ord og Navne, som bruges om Myrlændets forskjellige Blødhed og Tilstand, samt snart siges om mindre Dele af Marker og Myrer, snart om videre Myrmark ere følgende:

Vaatlænde, Raamark, Blautlænde, Blautmyr, Pøyte, Pøl, Fen, Blødmyr, som er vanskelig at komme over; Myrsig, Myrsike, Slor, Myr som der gaaer Vandsig og Vanddrag igjennem; Dye, Depel, Dikje, Dikjemyr, Søkjemyr, Dyvesøkje, Hængemyr og Gormyr. Myrlænde som er saa blødt, at det vanskelig eller ikke kan bære.

Selve Myrmassen eller Myrjorden kaldes efter dens forskjellige Lag og Tilstand: Dy, Dynd, Depel, Mudder, Surp, Gor, Gurm, Gyrme, Dyngje; Møre eller Møyre betyder blød Myrbund eller Dyndbund under Vandet.