Hopp til innhold

C. Klitgaard, Den vendsysselske Skudehandel

Fra Wikikilden

C. Klitgaard: Den vendsysselske Skudehandel. Vendsysselske Aarbøger. Hjørring 1916.

Om handelssamkvemmet mellem Jyllands vestkyst og Agdesiden fra det 17. årh. av meddeler postmester Klitgaard endel oplysninger av interesse som jeg gjerne med et par ord vil henlede opmerksomheten på, da neppe mange norske historikere læser det vendsysselske lokaltidsskriftet[1].

Det viser sig nemlig at man her kan paavise en ganske fast og regelmæssig handelstrafik over Skagerak, ialfald fra begyndelsen av det 17. årh. av – sandsynligvis er den meget ældre – og til 1908, da den siste vendsysselske »sandskuten« blev hugget op, idet de moderne kommunikationer hadde bragt handelen ind på helt andre baner.

Denne handelen blev drevet både av nordmænd og jyder; varerne var norsk tømmer – og litt fisk – og dansk korn; bare en sjelden gang nogen andre varer. Høidepunktet nådde den i anden halvdel av det 18. årh. og var da ikke uten betydning for Sørlandets kornforsyning; da den blev avbrutt ved krigen i årene fra 1807 av, blev det derfor megen elendighet på den norske Skagerakkysten, og de mangfoldige reisene over her – som Ibsen har sat et poetisk minde i »Terje Vigen« – er derfor ikke noget nyt påfund, men bare forsøk på å holde en gammel og vigtig forbindelse vedlike. Den gik imidlertid langt mere til Løkken, Lønstrup og Blokhus på vestkysten end til Fladstrand (Fredrikshavn) på østkysten av Jylland, som Ibsen tror.

Efter krigen blomstret denne handelen op igjen, i litt nye former; nu var det navnlig kjøtt og flesk og brændevin som blev utført til Norge, og først Vendsysselbanen (fra 1871) og svineslagteriene og andelsmeieriene (fra 1880-årene) ødela den.

Postmester Klitgaards familie har i mindst fem slegtled været knyttet til denne handelen, og hans fremstilling bygger derfor på megen levende tradition og private familieoptegnelser, foruten på arkivstudier. Den gir et meget klart og instruktivt billede av denne trafik, som rigtignok mest hadde lokal betydning, men som dog også var et ledd i vort lands forbindelser med utlandet.

E. B.




Denne teksten er offentlig eiendom fordi forfatteren døde for over 70 år siden.
  1. Nogen korte bemerkninger om skutehandelen i Nordjylland fins også i Historisk Aarbog for Thisted Amt, 1915, s. 58–61.