Side:Historisk Tidsskrift (Norway), tredie række, femte bind (1899).djvu/439

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest

udenlandske Skildringer er meget tvilsom; man erindre f. Ex., at den lader Gunnar af Lidarende c. 965 herje paa Reval, som er en By fra det 13de Aarhundrede! Efter denne Saga bor Harald Graafeld i Byen Konghelle, og hans Moder Gunhild har sin Bolig i en „Stenhall“, som har et „Loft“ i 2den Etage, – altsaa under ganske uhistoriske Forhold, eller rettere Bygningsforhold fra Bergen i 2den Halvdel af 13de Aarhundrede er uhistorisk overførte paa Konghelle i 10de Aarhundrede. Der bliver efter dette ingen paalidelige Vidnesbyrd tilbage for, at Byer som Bergen, Oslo eller Konghelle var Havnepladse eller Markedspladse, førend de af Kongerne blev udseet til Byanlæg.

Det samme anser jeg ogsaa – og det i udpræget Grad – at være Tilfælde med Nidaros. Her har Dr. Bugge imidlertid en virkelig historisk Kilde for sig, naar han hævder, at den allerede før 997 var en Markedsplads. Tjodrik Munk siger virkelig, at Olav Trygvessøn Aar 995 efter Haakon Jarls Flugt „drog til det Sted, som kaldes Nidaros, hvor der dengang var nogle faa Kjøbmandsboder (profectus est in locum, qui dicitur Nidrosiensis, ubi tunc quidem pauculæ domus negotiatorum habebantur). Tjodrik taler her vistnok ikke, som Bugge mener, „om Byens Grundlæggelse“, men han forudsætter, at Byen var til, og at der ved denne som ved senere Kongehyldinger holdtes Ørething (ibi ad eum confluxit multitudo populi, post hæc in regem levatus). Tjodrik kjender nemlig ikke den rige islandske Tradition om det gjentagne Kjøbstadsanlæg i Nidaros (ved de to Olaver), men forudsætter, at der allerede dengang var en Kjøbstad ved Nidelvens Munding; ligeoverfor Snorres nøiagtige Beretning maa Tjodriks Vidnesbyrd staa tilbage, og vi maa her hævde en lignende Anakronisme som i de islandske Familiesagaer. Nidaros er et kongeligt Byanlæg, ligesom Oslo, Bergen og Konghelle, for ikke at nævne de fleste andre Byer.

Jeg vil ikke nægte, at enkelte norske Byer som Tunsberg og Konghelle har begyndt som Markedspladser, men for de flestes Vedkommende kjender vi ingen saadan Oprindelse Bergen og Oslo har ifølge sit Navn været Gaarde, som Kongerne har udseet til Byanlæg, og om Nidaros har vi en udtrykkelig Efterretning om, at der paa Nidarnes’et var før Byanlægget kun en „einbøle“ (Enkeltgaard); alle tre har været kongelige Gaarde, thi deres Huseiere betaler endnu i