Målgrupper for programmet er:
- politikere på ulike forvaltningsnivåer,
- kommunale og statlige beslutningstakere på administrativt nivå,
- tjenesteytere for mennesker med utviklingshemning,
- utdanningsinstitusjoner
- spesialisthelsetjenesten,
- kompetansemiljøer
- fylkesmannsembetene,
- andre tilsynsmyndigheter
- ombudene,
- samt mennesker med utviklingshemming og deres pårørende
Mange av tiltakene som presenteres her er allerede satt i verk. Vi tar dem med for å vise mer av helheten i departementenes arbeid. God politikk på dette området er resultatet av innsats over mange år.
Mennesker med utviklingshemming er enkeltpersoner med sine egne ønsker og forutsetninger for å leve sine egne liv. Det er en viktig oppgave for politikere, administratorer og tjenesteytere å sørge for at rettighetene til ethvert menneske med utviklingshemming blir respektert. Første del av informasjons- og utviklingsplanen er derfor tiltak for å skape større bevissthet på politisk, administrativt og faglig nivå, både sentralt og lokalt, om gjeldende politikk for mennesker med utviklingshemming.
I dette arbeidet inngår også å skape oppmerksomhet og debatt om levekårene og livssituasjonen til mennesker med utviklingshemming.
Neste del er videreutvikling av den praktiske politikken og formidling av kunnskap om gode praktiske løsninger på viktige områder: Selvbestemmelse og brukerinnflytelse, bolig, helse- og sosialtjenester, barnehage, skole/utdanning, arbeidsliv, fritid, kriminalomsorgen, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, og tjenester på tvers. Mangelfull kunnskap kan være en like viktig hindring som dårlige holdninger.
Systematisk innsamling av data om levekår er viktig for å følge med i om intensjonene i reformen blir gjennomført i praksis. Tredje del av programmet skal bidra her.