Side:Til undersøkelsen av lappiske stedsnavn.pdf/7

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
1920. No. 1.
5
TIL UNDERSØKELSEN AV LAPPISKE STEDSNAVN.

navn), dels et adjektiv, ofte et substantiv av ukjendt betydning. Der fin­des ogsaa mange enkle stedsnavn, særlig fjell- og gaardsnavn, dels av ukjendt betydning, dels appellativer som blir brukt som egennavn.




Qvigstads artikel, som jeg har gjengit saa utførlig, fordi indholdet i flere henseender er aktuelt, og fordi det tidsskrift hvor den er trykt, vist­nok ikke er meget kjendt hos os, gir resultater av indgaaende studium av lappiske stedsnavn særlig i Troms fylke, gjennem mange aar.

Men artiklen lægger ikke bevismaterialet frem. Det er at haabe, at forfatteren ogsaa vil finde leilighet til at gi en detaljeret fremstilling. Ganske særlig interesse knytter der sig til spørsmaalet om lappiske steds­navn av urnordisk oprindelse. Qvigstad sees nu at ha fundet det bevist, at der forekommer saadanne blandt de lappiske stedsnavn ute paa øerne i Troms fylke. Man vil med spænding imøtese den nærmere paavisning av disse og likesaa en indgaaende drøftelse av spørsmaalet om hvorvidt der blandt de lappiske stedsnavn paa fastlandet (resp. fjordnavnene) findes urnordiske laanord. Forfatteren vilde da antagelig ogsaa komme til at ta standpunkt i Finmarken og Troms fylke som gamle lappiske laan; det kan være folkeetymologisk omdannelse som har gjort, mener jeg, at vedkom­mende navn gir saa bestemt indtryk av at være oprindelig norsk.[1]

Disse undersøkelser har jeg ikke havt anledning til at fortsætte. Der­imot har jeg i de siste aar leilighetsvis beskjæftiget mig med lappiske stedsnavn i bestemte trakter, dels som raadgiver for Norges geografiske Opmaaling, hvor det har gjældt de lappiske stedsnavn paa nye karter, og dels som medlem av Renbeitekommissionen av 1913. Herunder har jeg fæstet mig ved visse eiendommeligheter ved selve den lappiske navnegiv­ning — de findes, har jeg set, likesaavel i Finmarken og Nordland og i svensk og finsk Lapmarken som i Troms fylke —, og hvad der nærmest stod for min tanke var, at en redegjørelse for mine iagttagelser paa dette omraade skulde munde ut i en paavisning av hvor urimelig det er at søke at faa de lappiske stedsnavn fornorsket paa kunstig vis gjennem masse­oversættelse

paa de nye karter.


  1. Se min artikel »Lappiske plurale ønavn svarende til norske navn paa -ø, -øy«, i Festskrift til professor Alf Torp, 1913, sml. s. 14 f. i min tiltrædelsesforelæsning »Lappisk som gjenstand for videnskabelig forsk­ning«, Kristiania 1912 (om Laksefjordens navn).