Side:Til undersøkelsen av lappiske stedsnavn.pdf/25

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
1920. No. 1.
23
TIL UNDERSØKELSEN AV LAPPISKE STEDSNAVN.

liggende fjell, og at navnet paa et skar eller en anden dalsænkning, som fjellene omkring m. m. har faat navn efter, senere er overført paa »heile plassen«.

Ved en nærmere undersøkelse av de usammensatte stedsnavn over­hodet maa man altid ha for øie den mulighet, at vedkommande navn kan være opstaat av et ældre sammensat navn, ved sløifning av det appellativ som oprindelig har utgjort navnets andet led.

Rundt omkring i de forskjellige lappetrakter er der adskillige navn som endnu anvendes dels med, dels uten appellativ. Forat sløifning av appellativet skal kunne forekomme, maa første del av navnet være av en saadan fonetisk beskaffenhet, at det uten vanskelighet kan opfattes som nominativ av et substantiv og bøies efter et av de, eksisterende paradig­mer.[1] Og det maa ikke være et ord som oftere forekommer som første led av stedsnavn. Hvis samme første-led findes i navn paa flere lokali­teter i nærheten av hverandre, kan sløifning i almindelighet kun foregaa i det navn som uomtvistelig er hovednavnet: Tr. XV Salvasvag’ge ell. Salvas Salvasskaret, sml. Salvasjǫkkâ, Salvascǫk’kâ; Tr. XV Dit’tevag’ge ell. Dit’te Dittiskaret, sml. Dit’tejǫkkâ, Di’teoal’ge. Der findes dog eks­empel paa, at et forkortet navn kan brukes baade om et fjell og en elv i samme trakt: Tr, XV fjellet Rik’socǫk’kâ ell. Rik’so, elven Rik’sojǫkkâ ell. Rik’so.

Hvad det ord som saaledes kommer til at gjøre tjeneste som steds­navn, egentlig betyr, synes der ikke at bli lagt nogensomhelst vegt paa. Det nævnte dit’te er saaledes et fuglenavn (falk)[2], salvas (< salvaš -ž-) betyr »litet tak, litet grep«. Selv abstrakter som aktioformen av verber kan brukes som selvstændige stedsnavn; det ovenfor nævnte Noai’donvarre kaldes oftest bare Noai’don -m-, og Tr. XIV Luod’dânânčǫk’kâ (hvor lørste led er den i sammensætninger forekommende forkortede form av luod’dânæbme, aktio av luod’dânit »kløvne, revne etc.«), Vakkerlaatfjellet

og Øverlifjellet tilsammen, kaldes oftere Luod’dânæbme[3] eller, med fler-


  1. Oftest er det nok ogsaa en oprindelig nominativform. Men det kan ogsaa være genitiv av et nu ukjendt substantiv: Tr. XI Liggavarre ell. Ligga (bøies som a-stamme med svake stadium i alle kasus, sml. det ovenfor omtalte Sieida).
  2. Sml. Čierreg (egtl. »tenne«) og čai’ne -inh- (egtl. »hakkespet«), to smaa bugter i Hellmoa i Tysfjorden.
  3. Paa samme maate: Tr. XV Nǫttâhânvarre ell. Nǫttâtæbme (av nǫttâhit »sitte og kure«; sml. fjellnavnet Nǫt’tâhæbme i Tr. XIV og flere av samme type.