Hopp til innhold

Side:Til undersøkelsen av lappiske stedsnavn.pdf/18

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
16
H.-F. Kl.
KONRAD NIELSEN.

Jeg kan ikke avslutte omtalen av stedsnavn hvis første led er et kon­kret appellativ i genitivform uten at nævne særskilt det tilfælde at dette appellativ er et sammensat ord.

Et navn som Utsj. Gæssĕgoađĕjau’re (av gæssĕgoatte »sommergammer«), sammenlignet med det fleresteds forekommende Goattĕjau’re[1], opkaldt efter en enkelt gamme. — kan det med sin genitiv passes ind i den ovenfor givne fremstilling? Eller er det den omstændighet i og for sig, at første led er et sammensat ord, som betinger bruken av genitiv?

I Karasjok er der et fjellnavn Nallŏjoahvarre. Ved forsøk paa at faa det mellemste led her uttalt uforkortet mener jeg at ha bragt i erfaring, at det fornemmes som en forkortelse av nominativformen goattĕ og ikke av genitivsformen goađĕ. I Utsjok findes navnene Sil'bâgoahvārek og Sil’bâgoahskai’de, hvor jeg likeledes antar at der foreligger forkortelse av nominativen goattĕ. — Nallŏgoatte betyr »naalehus«, gæssĕgoatte »sommer­gamme«, sil’bâgoatte »sølvgamme« (eller »sølvtelt«), — det siste er ikke nogen ellers kjendt sammensætning; meningen kan være: gamme (ell. telt) med sølv, eller snarere: gamme (ell. telt) som ser ut som sølv. I begge tilfælde blir det en karakteristik av gammen, mens gæssĕgoatte betegner en bestemt slags gamme, nallŏgoatte derimot en gjenstand av helt anden art, som paa grund av likheten i anvendelse har faat navn av -goatte. I en sammensætning med nallŏgoatte kunde det efter det ovenfor utviklede ikke bli tale om andet end nominativ, hvad enten fjellet har faat sit navn fordi det ligner et naalehus, eller fordi der har foregaat en tildragelse med et naalehus. Ogsaa naar det gjælder navn dannet av sil’bâgoatte, vil den karakteriserende nominativform være at vente, likesom i navn med det enkle goatte, mens derimot en bestemt sommergamme kan ha været saa kjendt — om ikke for andet saa gjennem motsætningen til de boplasse vedkommende har benyttet paa anden tid av aaret —, at vandet er blit identificert ved genitiven gæssĕgoađe-.

Den omstændighet at første led av et stedsnavn er et sammensat appellativ, er altsaa i og for sig ikke nok til at der skal brukes genitiv.

Men spørsmaalet maatte reises, fordi det paa grund av indtraadte for­kortelser ofte er umulig at avgjøre, om formen er nominativ eller genitiv, særlig i ord med »oprindelig kort stammekonsonant«. Navn som Tr. XII Goattĕmuorjǫkkâ og Goattemuorvāraš maa, hvis ovenstaaende holder stik, være dannet av nominativformen goattĕmuorrâ »telttræ«, men formelt kunde de likesaa godt være dannet av genitiven goattĕmuorâ.


  1. Sml. ogsaa Stǫppŏjau’re om et vand hvor der ligger en stue (for rei­sende).