efter hans død. Og historikerne har kivedes om dommen over ham. Fantast! sier nogen. Ja, virkeliggjørelsen tok sine 3—4 sekler. Det heter kanske fantast... Forvirret hjerne! Det heter muligens saa, naar der er kosmisk høihet over éns verdensbevissthet... Forbryder! har man ogsaa sagt. Det heter kanske saa, naar éns lære holder sig til de eneste midler, som éns samtid kjender i det internationale samkvem, og éns eftertid med. — Og fyrsterne har delt sig paa hans navn nedover historien. Som regel blir de underlig kloke i øiet og gaar helt av veien for de farlige konsekvenser i realiteternes rike. I 1740 stemplet Fredrik den store av Preussen hans politiske leveregler som umoralske; som bekjendt har ingen fulgt dem nøiagtigere end han. Bismarck, som konsoliderte det Tyske Rike, gjorde likesaa. Men selvfølgelig var det Vorherre som maatte finde sig i æren for resultaterne. Og spør man de ledende i den stormagt, som nys uten sky brøt nøitralitets-avtalen med Belgien, saa er, som bekjendt, svaret høist variabelt og løierlig vekslende; og man vil kanske ogsaa tilsidst der paadutte Vorherre æren. Av nyere fyrster er det i grunden bare Napoleon I, som vedstod satsernes bruk uten hykleri.
Machiavelli’s eftermæle vil aldrig bli enstemmig. Han hører til de lykkelige faa stormænd, om hvis hete navn det op gjennem seklerne vil bli ved at fræse.
Men et folks eller en tids politiske kultur kan ingen bedre prøvesten faa end samme folks og samme tids holdning netop til det centrale i Machiavelli’s lære;