Side:PSTs trusselvurdering 2009.djvu/4

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest


TRUSSELVURDERING 2009

Politisk motivert vold – terrorisme

Risikoen for politisk motivert vold utøvet av aktører som er inspirert av ekstrem islamisme[1], vil fortsatt representere en utfordring for Norge i 2009. Det finnes grupper og personer som sympatiserer med og aktivt støtter ekstrem islamisme i de aller fleste europeiske land. Det er ikke gjennomført vellykkede terror-aksjoner i Europa i 2008. Aktivitetsnivået i flere av de europeiske miljøene er imidlertid høyt. I fjor ble det gjennomført arrestasjoner blant annet i Belgia, Danmark, Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia og Tyskland. Selv om trusselsituasjonen internt i Europa varierer, vurderer flere lands myndigheter terrortrusselen som høy i disse landene. Det er ikke forventet at terrortrusselen blir lavere i 2009.

I Norge foregår ekstrem islamistisk virksomhet i små miljøer. De internasjonale forbindelsene personer i disse miljøene er, i tillegg til virksomheten de utfører, imidlertid av en slik karakter at de også kan påvirke den nasjonale trusselsituasjonen. Ulike former for støttevirksomhet er fremdeles hovedaktiviteten til ekstreme islamistiske aktører i Norge. Støtten skjer i form av propagandavirksomhet og pengeoverføringer til personer eller grupper som antas å være tilknyttet ekstreme islamistiske organisasjoner i utlandet. Det forventes at de involverte aktørene ønsker å videreføre denne aktiviteten kommende år.

I de norske ekstreme islamistiske miljøene er det indikasjoner på at aktiviteter knyttet til radikalisering[2] er i ferd med å øke noe. Det finnes karismatiske lederskikkelser i Norge som kan øve betydelig innflytelse på personer som er i en radikaliseringsprosess. Disse lederskikkelsene er først og fremst ideologiske veiledere, men vil også kunne bistå unge radikaliserte personer med å etablere kontakt med militante grupper utenfor Norge. Opphold i konfliktområder eller i utenlandske treningsleirer kan føre til flere og tettere bånd mellom ekstreme islamistiske miljøer i utlandet og i Norge. Slike opphold kan under visse omstendigheter gi personer i Norge økt motivasjon og kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger her i landet eller mot norske interesser i utlandet.

Ulike internasjonale hendelser, som for eksempel situasjonen i Afghanistan, Irak og i Gaza, bidrar på ulike måter til å påvirke utviklingen i radikaliserte miljøer i Norge. Ekstreme islamistiske ideologer og karismatiske lederskikkelser bruker disse konfliktene som grunnlag for å legitimere og inspirere til terroraksjoner. Internett er i tillegg blitt et viktig propagandaverktøy i radikaliserings- og rekrutteringssammenheng. Konflikter som involverer militante islamistiske grupper kan motivere radikaliserte personer til å reise til konfliktområder for aktivt å ta del i krigshandlinger. Hendelser i og rundt disse konfliktene kan også føre til at personer som allerede er radikalisert,

får en lavere terskel for å respondere

  1. Begrepet ekstrem, slik PST og andre sikkerhetstjenester bruker begrepet, refererer til holdning til bruk av vold. En ekstrem person er således en person som aksepterer bruk av vold for å oppnå sine politiske målsetninger. Ekstremisme henspeiler derfor kun på valg av virkemidler og ikke på politiske målsetninger.
  2. Radikalisering forstås i denne sammenheng som en prosess der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå politiske mål.