dog ikke alene Udskrift af Bergsbogen (om Opdagelsen og Bebyggelsen ved Erik røde, om Omvendelsen ved Leiv[1] og om Kursen til Grønland), men ogsaa en Biskopliste, som han har hentet fra en norsk eller islandsk Lovbog, og han udfylder Aarstallene efter de islandske Annaler. Nogle Aar senere har han fortsat dette Uddrag, idet han af Annalerne udskrev alt vedkommende Grønlands Historie og af Kongespeilet alt vedkommende Grønlands Naturforhold. Denne 2den Udgave, som findes i Bent Jenssøns Haandskrift og — stærkt interpoleret — i Worms Udgave, er yngre end 1599, thi han citerer Traktaterne „om Diur“ og „om Fiske“ (se No. 3), men neppe mange Aar yngre, thi i 1604 eller 1605 gav han denne Udgave tre Tillæg i det Exemplar [S. 202—20], han sendte til Kansleren Christian Friis. Denne har vistnok i Bergen opfordret Hr. Peder til at meddele af sine Samlinger hvad der kunde være til Nytte paa det forestaaende Grønlandstog: at Tillæggene ikke er ældre end 1604, sees af Henvisningen til Huitfeldts Bispekrønike, og at denne Hr. Peders Udskrift allerede har ligget i Cancelliet i 1605, tør med Sikkerhed sluttes af, at Jens Bjelke, der da var Cancellist, i sin rimede „Relation om Grønland“[2] i dette Skrifts historiske Del — om „Ulf Kragessøn“, Erik røde og Leiv — ligefrem laaner fra Hr. Peders Skrift.
Om en endnu senere Bearbeidelse (i Worms Udgave) se nedenfor S. LXXI.
3. „Om Diur, Fiske, Fugle og Træer udi Norrige“. Dette Værk er egentlig en Række Traktater, en om „Diur“, en om „Fiske“, en om „Fugle“ og en om „Træer“; Forf. citerer dem i senere Skrifter ogsaa stadigt enkeltvis[3], saa det maaske havde været det rigtigste ikke at samle dem under den fælles Titel. Men da alle Stykker er omtalte som ét Værk
- ↑ her udelader han i Oversættelsen Sætningen om Vinlands Opdagelse, se S. 205 og 437.
- ↑ Dette Skrift er vistnok i sin nuværende Form fuldendt under det 3die Grønlandstog (1607), men skrevet lige efter Hjemkomsten fra det 1ste; vi vide, at det circulerede i Kjøbenhavn omkring Nytaar 1606, se Kirkeh. Samlinger, 3die Række I, 783.
- ↑ se S. 212, 213, 386, 387.