alle de Penge og Gods, som han dermed handler, Halvdelen til Kongen og Kronen og den anden Halvdeel til den, som paaklager, og siden dertil med straffes som den, der Kongens Breve og Bud ikke vil agte. Kjøbenhavn Søndag efter St. Dionysii episcopi Dag (11 Oktbr.) 1551. T. III. 419. Afskr. 84–85.
Missive til Lensmændene i Norge, hvorved sendes dem det foregaaende Brev om Mynten, for strax at forkyndes og senere at iagttages baade af Undersaatterne og Lensmændene. Dat. som foreg. T. III. 421. Afskr. 85.
Forlig mellem Hr. Lauge Brahe og Lauge Truidssøn [Ulfstand] om Nils Ulfstands Død.[1] Mandag efter St. Dionysii Dag have Lauge Brahe til Vidskild Ridder og Lauge Ulfstand til Torup mødt for Kongen angaaende den Trætte, som længe havde været dem imellem. Hr. Lauge Brahe beklagede først, at han var bleven mistænkt for at være Skyld i Nils Ulfstands, hans Hustrus Fru Gjørilds Søns, Død, og fremlagde et aabent beseglet Pergamentsbrev fra Hr. Hans Skovgaard Ridder, Stig Pors, Kjeld Byng og Erik Basse om, at de i Lund havde beseet Nils Ulfstands Lig og fundet, at han var død af Pestilents, og Lauge Brahe altsaa ganske uskyldig. Derimod beklagede Lauge Ulfstand, at ham var forekommet, at han efter Hr. Lauge Brahes Mening skulde have beskyldt denne for at have forvoldt Nils Ulfstands Død, ligesom Lauge Brahe ogsaa skulde have beskyldt ham for at han havde villet overfalde ham ved Nils Ulfstands Jordfæstelse i Lund, og at han altsaa ikke skulde holdt den Haandtastning, han havde gjort Marsken Erik Banner, for hvilke Beskykininger han dog var frifunden af Kongen og Rigsraadet, og han fordrede derfor „at være Hr. Lauge Brahe ubevaret, uden hvis han kunde ham tiltale medrette.“ De havde ogsaa adskillige andre Ting, som de paatalte fra begge Sider, men Kongen og Raadet fandt dog, at der ikke var Noget, som gik Nogen af deres Ære for nær, og da de nu have givet al deres Trætte i Kongens Hænder at forhandle til Minde og Rette, og da al deres Strid om Gods og Eiendom i Danmark er afgjort mellem dem, saa skulle de ogsaa i alle andre Henseender være Venner efter denne Dag; men den Tiltale, de kunde have til hinanden om Arv, Skifte eller i anden Henseende, skulle de
- ↑ Jfr. hermed Kongens og Rigsraadets Dom, Kbhvn. Thorsdag før Michaeli 1551, hvorved Hr. Lage Brade frikjendes for Nils Ulfstands Død, trykt efter Dombogen i Kolderup-Rosenvinges Udvalg af gamle danske Domme I. 159–163.