Hopp til innhold

Side:Norske Rigs-Registranter I.djvu/109

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
101
1548.

Guld og Daler, som han har ladet antvorde ind i Kongens Kammer, som er 11 dobbelte Dukater, 1 Engelot, 1 Krone, 22 rhinske Gylden, 234½ Daler 1 Ort. Kolding Mandag efter Pauli conversio (30 Januar) 1548. R. V. 511. Afskr. 290.

Jon Simonssøn, Lagmand i Lister, Mandals, Nedenes og Robygde Len, fik Brev paa en Kronens Gaard i Mandals Len i Holleim Sogn, der kaldes Holleim [Holme], at nyde, bruge og beholde den med al sin rette Tilliggelse, saalænge han er Lagmand i samme Len. Kolding Søndag post Purificationis Mariæ (5 Februar) 1548. R. V. 511. Afskr. 290.

Menige Borgere i Bergen fik Brev at maa bruge deres Kjøbmandsskab paa Færø efter deres Privilegiers Lydelse. Cum claus. consvet. Koldinghus Fastelavns Søndag (12 Februar) 1548. R. V. 512. Afskr. 290.

Lybert ven Alsted fik Brev, at han har berettet, hvorledes Kjøbmændene paa Bryggen i Bergen nogen Tid siden forleden har fanget ham og ført ham til Lybeck, og der tvunget ham en Orfeide af, og desligeste maatte forsværge Kongens Riger og Lande, fordi han havde ladet sig love en Pige i Bergen og givet sig i Ægteskabs Stand og for ingen anden Aarsag, og agtet der at bygge og bo som andre Undersaatter; da efterdi samme Kjøbmænd dertil ingen Ret havde og ikke heller nogen Privilegier derpaa, har Kongen givet ham fri og sikker Leide, at give sig til Bergen og bo der, alligevel han er ægtegift. Dersom Nogen har ham noget til at tale medrette, skal han staa hver Mand tilrette for Embedsmanden paa Bergenhuus eller og for Borgermester og Raad sammesteds. Cum claus. consvet. Koldinghuus Fastelavns Søndag (12 Februar) 1548. R. V. 512. Afskr. 290–291.

Til menige Borgere i Bergen. Da de ved deres Fuldmægtige haardelig have beklaget, hvorledes der gjøres dem Hinder paa deres Næring og Bjering, som de bruge med Kjøbmandskab i Nordlandene og andensteds i Norge, har Kongen, for at Byen og Undersaatterne maa blive ved Magt, undt og tilladt dem at bruge deres Kjøbmandskab i Norge og alle andre Steder efter deres Privilegiers Lydelse, og for at det tydske Kontor i Bergen kan og blive ved Magt, skulle de ikke seile nordenfor Throndhjem ydermere end med de Skibe, som forladt blev i Odense nogen Tid forleden, den Tid de vendiske Stæders Fuldmægtige og Undersaatterne i Bergen derom bleve