Hopp til innhold

Side:Norsk Tidsskrift for Videnskab og Litteratur IV.djvu/69

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
65
om Besidderne af Giske Gaard.


14. Haakon Sigurdssøn, Hr. Sigurds og Fru Ingeborgs eneste Søn, havde allerede i Faderens levende Live ved 1388 ægtet Sigrid Erlendsdatter (den Ældre), en Datter af Fehirderen i Bergen Erlend Philippussøn til Losne i Sogn, og boede i de første Aar efter Brylluppet paa Slinde i Sogndal. De synes at have havt flere Børn, af hvilke den ældste Datter Ingeborg, født paa Slinde 1390, udtrykkelig nævnes,[1] men ingen af dem bleve voxne. Senere skrev han sig til Giske, hvor han levede uden at tage Deel i det offentlige Liv, eller, saavidt man kan finde, at have staaet i nøgen Embedsstilling, hvad enten han nu ei har skjøttet derom, eller ikke er bleven anseet skikket dertil. I 1405 pantsatte han alt sit Gods i Senjen og Tromsen til Erkebiskop Askell, som for Landskylden deraf overtog at betale hans Gjæld til Diderik Sæm,[2] og i samme Aar synes hans Hustru Sigrid, i Følge med en Islænding, Munken Arne Olafssøn, der dengang var Huskapellan paa Giske og siden blev Biskop i Skalholt, at have foretaget en Pilegrimsfærd til Aachen, hvor i dette Aar stor Aflad uddeeltes.[3] Svogeren Hr. Jon Marteinssøn (Rømer), som ligeledes dette Aar gjorde Valfart til Rom, har maaske fulgt hende. Haakon Sigurdssøn laa

  1. Dipl. Norv. I. No. 537. Det er ganske vist urigtigt og foraarsaget af en Misforstaaelse, naar det i Saml. t. Norg. Hist. IV. 598 berettes, at Haakon Sigurdssøn kun arvede 12 af Giske efter sin Fader; thi det Følgende vil vise, at hans Enke besad hele Gaarden, og den kunde hun ei være kommen i Besiddelse af gjennem andre end sin Mand Ligesaa er det urigtigt, naar Datteren Ingeborg sammesteds og I. 597 antages gift med Magnus Magnussøn (nedenfor No. 15).
  2. Dipl. Norv. I. No. 603. 604.
  3. Saaledes forstaaer jeg den dunkle, uden Tvivl af Udgiverne i Oversættelsen misforstaaede, Beretning i Annal. Isl. 378 ved dette Aar: „Aflát mikit í Taknum af syndum sinum. .Broðer Arni Ólafsson var þar þá með hústrú Sígríði Erlendsdottur, ok var settur penitentiarius öllum norrœnum mönnum“. At Takn, der og nævnes som Valfartssted i Dipl. Norv. I. No. 489, er en norsk Fordreielse af det nedertydske to Aken, t’Akn, som forekommer i samtidige tydske Breve, kan vel ei være tvivlsomt. Hr. Conferentsraad Werlauff har oplyst mig om, at Vor Frue Kirke i Aachen var en af de meest besøgte Valfartssteder, hvor stundom mange tusinde Pilegrime paa een Gang vare samlede.