Hopp til innhold

Side:Norsk Tidsskrift for Videnskab og Litteratur I.djvu/410

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
396
Norsk Litteratur.


Perf. Sing. har Formen skjotumk, dꝍmumk hidrører neppe fra en for denne Person egen Dannelse af Reflexiv ved Pronomen mik, men maa hellere forklares deraf, at den ældgamle Personalendelse paa m, der jo ofte forekommer i em, her er bibeholdt foran den reflexive Endelse sk, og at s i skjotumsk, dꝍmumsk for Vellydens Skyld er bortfaldet som den mellemste af tre umiddelbar paa hinanden følgende Konsonanter. At Vokalen u her er bleven herskende, forklares let af det følgende m’s Indflydelse. Naar der Side 102 siges, at um styrer alene Akkusativ, da er dette mindre rigtigt. Hvor um bruges til at udtrykke en Tidsangivelse, forekommer det nemlig baade med Dativ og Akkusativ: med Akkusativ, hvor noget angives at foregaa en Gang paa en bestemt Tid, men med Dativ, hvor der angives at foregaa til flere i visse Mellemrum tilbagevendende Tider, f. Ex. um sumrum; og denne Sprogbrug har endnu tildels vedligeholdt sig hos Almuen.

Med en kort Verslære, og som Anhang en “Oversigt over Vokalernes Forandringer, Qvantitet og Udtale“ sluttes nærværende Grammatik, hvis Udgivelse under den tiltagende Interesse for vort gamle Sprogs Studium forhaabentlig ikke vil være uden gavnlig Indflydelse, navnligen ved Forfatternes Iver før at behandle Sproget “ikke som noget fremmedt og ubekjendt, men kun som den normale og oprindelige Form for det almenbekjendte Folkesprog;“ og om end mange ikke uden Grund ville finde de i Fortalen Side VI brugte Yttringer altfor stærke, vil den sikkerlig afgive en god Vejledning, skjøndt Begyndere ved dens Anvendelse vistnok vanskeligen ville kunne undvære en duelig Lærers Anvisning.

Johan Fritzner.




29. Norsk Læsebog, Efter P. Hjorts Børneven med flere

gode Mænds Bistand udgivet af H. Smith Hjort. Anden Afdeling. Med 4 Landkort og 32 Afbildninger. Christiania 1847. 23 Ark. 8vo. I Com. hos A. Dzwonkowski. Priis

indb. med Korter 84 ß. uden Korter 72 ß.