4. Norges gamle Love indtil 1387. Ifölge offentlig Foranstaltning og tillige med Understöttelse af det Kongelige Norske Videnskabers Selskab udgivne ved R. Keyser og P. A. Munch. Förste Bind. Norges gamle Love ældre end Kong Magnus Haakonssöns Regjerings-Tiltrædelse i 1263. Christiania. Chr. Gröndahl. 1846. XII & 463 Sid. 4to. 2 Spd.
Iblandt de flere Verker, som i den senere Tid ere udgangne iblandt os til Oplysning om Fædrenelandets Fortid, og som paa en Gang bære Vidnesbyrd om den vaagnede og voxende Interesse for vore nationale Minder, og tillige ere skikkede til at tilfredsstille denne, indtager det ovennævnte uimodsigeligen, om ikke den første Plads, saa dog en saadan, at det ikke i Betydenhed og Vigtighed staar tilbage for noget andet. Vore gamle Love indeholde nemlig saa væsentlige Bidrag til Kundskab om Oldtidens Sæder, Samfundsforfatning, Kirkevæsen m. m., at Kundskaben til alt dette, og følgeligen ogsaa til de vigtigste af de ældre Forholde i Fædrelandet, ikke vel kunde andet end være mangelfuld og ufuldstændig, saa længe som Adgangen til denne vigtige Kilde ikkun stod aaben for de enkelte, som kunde benytte Haandskrifterne, der saa godt som alle bevaredes i fremmede Samlinger. Hvad der inden Fædrelandet er forfattet og nedskrevet i vort gamle Sprog er derhos saa vigtigt, medens Udgaverne af dettes Mindesmærker i Almindelighed ere saa upaalidelige i sproglig Henseende, at en kritisk og korrekt Udgave af vore gamle Love maatte afgive et væsentligt og længe savnet Bidrag til et grundigt Studium af vort gamle Sprog.
Erkjendelsen af en saadan Udgaves Gavnlighed var det ogsaa, som bevægede nu afdøde Professor Gr. F. Lundh at omtrent til samme Tid, som han udgav Prøve paa et norsk Diplomatarium, tillige udgive Bergens gamle Bylov som Prøve paa en Udgave af vore gamle Love, og dernæst i Aaret 1830 henvende sig til Stortinget med Andragende om, at en saadan ved Regjeringens Omsorg og paa offentlig Bekostning maatte blive forberedet og iverksat.