Hopp til innhold

Side:Norges land og folk - Finmarkens amt 1.djvu/26

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
13
SKRIFTER OM FINMARKEN OG DERES FORFATTERE.

grændsens gang. Han fortsatte disse undersøgelser helt til den russiske grændse indtil 9de november 1745, da han kom tilbage til Trondhjem.

Resultatet af sine undersøgelser har han nedlagt i 6 protokoller, hvilke indeholder talrige oplysninger om de egne, han bereiste, og hans undersøgelser er hyppig omtalte i denne amtsbeskrivelse.

I 1750 blev Schnitler beskikket til amtmand i Finmarken, men han blev efter ansøgning fritaget for at overtage dette embede, idet han forblev som oberstløitnant i Trondhjem, hvor han døde i 1751.

Astronomen pater Maximilian Hell foretog i 1768 en reise til Finmarken og blev der til 1769.

I aaret 1769 passerede planeten Venus forbi solskiven, og iagttagelsen af denne gjennemgang var den gang af stor betydning, da man ved hjælp af denne iagttagelse kan beregne solens afstand fra jorden.

Vardøhus laa saaledes til, at det egnede sig til at iagttage denne gjennemgang, og den daværende danske regjering lod gjennem den danske gesandt i Wien indbyde direktøren for det astronomiske observatorium i Wien, pater Maximilian Hell, til at foretage en saadan reise paa den danske stats bekostning for paa Vardøhus at iagttage planeten Venus’s vandring forbi solskiven.

Doktor Maximilian Hell, medlem af jesuiternes selskab og professor i astronomi ved observatoriet i Wien, var født i Schemnitz i Ungarn den 15de mai 1720, blev i 1738 medlem af Jesu selskab. Han havde ledet bygningen af observatoriet i Klausenburg i Siebenbürgen og kaldtes 1755 til Wien.

Af mange akademier og videnskabsselskaber blev der i 1769 udsendt iagttagere til bekvemt beliggende steder, og en af de faa ekspeditioner, som havde anledning til at iagttage planeten Venus’s berøring med solskiven baade ved begyndelsen og slutningen af passagen, var pater Hells ekspedition paa Vardøhus.

Til ledsager paa reisen havde Hell pater Johann Sainovics, som havde været hans medarbeider paa Wienerobservatoriet, og som førte en dagbog paa reisen, hvilken er opbevaret.

Da pater Hell kom tilbage til Wien, fik han i opdrag at udarbeide en plan til et videnskabsakademi i Wien. Han udførte dette hverv med sædvanlig punktlighed, udarbeidede planen i de mindste detaljer og foreslog blandt dem, som skulde udnævnes til akademikere, næsten kun jesuitere. Keiserinde Marie Theresia sendte straks planen tilbage med den underskrift: «Jeg anser pater Hell for at være for svag til at udføre denne forretning.»

Pater Hell døde den 14de april 1792.

Pater Hell reiste fra Kristiania den 18de juli 1768 og kom