Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/213

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
199

kunde komme ind, og den gamle Rebech, saa heder han, har maattet tage en Klokkerpost paa Landet, en Tjeneste Bondekarle gemeenlig have. Dette var en Hundestreg af Bech[1]. Imidlertid da hans Indbildninger ei ere ringe, og jeg veed, at der vil blive gjort Ansøgning for ham om at faa Løfte paa Hospitalskaldet, saa kan nu min Ven vide hans Bedrifter. Et Projekt med Hensyn til Realskolen er, at Lærerne skulde hede Lektorer, dette er latterligt i en Skole for smaa Drenge, hvis Hensigt for det meste kun gaar ud paa at forberede Ungdommen til Kathedralskolen. Men Sagen er, at Mester Bech vilde gjerne hede Hr. Lektor.“

Smith gaar nu over til at skildre Stedets civile Embedsmænd og dets rige Folk. Disse interessante Optegnelser maa tilligemed hans mangfoldige Notitser om Forhold og Levemaade i Throndhjem, og (hvad der har allerstørst Værd) om Stemningen i Norge med Hensyn til Danmark og den danske Regjering o. s. v. her udelades for at gjemmes til en anden Leilighed. Kun skulle vi endnu høre Smiths Ytringer om et Par literære Mænd.

„Justitsraad Nordal har i mangfoldige Aar været Præsident i Throndhjem, der er ingen, som veed bedre Besked om alle Byens Anliggender end han,.og ham især maatte H. K. Høihed høre for at erfare Stedets Tarv. Han er en utrættelig, arbeidsom Mand, dygtig og rask Jurist og en ypperlig Dommer. I den gamle danske Literærhistorie har han skjønne Kundskaber, og han har en smuk Bogsamling, hvoriblandt adskillige kuriøse Pjecer. Manden er stille og tilbageholdende i Omgang thi han har haardt prøvet Verden, men mod sine meget faa Venner er han trofast.“ († 1788).

Om den velstuderede og fortjente Lovhistoriker L. Evensen († 1790), da Toldprokurør, ytrer Smith sig mindre fordeelagtigt. „Han har et jævnt Hoved og ikke den sterke Dømmekraft, men har ved Flid og Læsning i danske og tydske Skrifter erhvervet sig adskillig smuk Kundskab, har udgivet adskillige vel-

  1. Se en lignende Streg af Bech i Breve til Nyerup, udg. af L. Daae, 97–98.