Side:Ludvig Daae - Throndhjems Stifts geistlige Historie fra Reformationen til 1814.djvu/108

Fra Wikikilden
Denne siden er ikke korrekturlest
94


VIII. Helgelands Provsti. 1.Rødøen (8). 2. Alstahang (9), med to Residenter, i Nesne og Vefsen (ansatte til resp. 2 og 1 Daler). 3. Brønø (10) med en Resident i Vegø (1 D.).

IX. Saltens Provsti 1. Gildeskaal (8). 2. Bodø (10) med to Residenter i Folden og „Raufve,“ (ansatte til resp. 1 og 2 D.). 3. Stegen (8) med en Resident i Hammerøen (2). Derhos hører hid Lødingen, som ikke blev skatlagt, da det var henlagt til Bispestolen.

X. Lofotens Provsti. 1. Buksnes (10). 2. Hadsel (8) med en Resident paa Langenes (2) og en anden Resident i Bø (1). 3. Overøen (sic, 4). 4. Dverberg (4).

XI. Throndenes Provsti. Tromsø (8); Throndenes selv med dets mange Residenter er ikke opført, da det som Strinden og Lødingen var henlagt til Bispestolen.

Finmarkens Presteskab sees ikke at have været skattelagt; hvad vi vide om de geistlige Forhold i denne Provinds er saagodtsom intet[1].

8. Throndhjems Kapitel kom i 1640 i Besiddelse af en ikke uvigtig Rettighed, idet Kongen i det nævnte Aar ved Reskript af 22de Mai bestemte, at Borgerskabet i Stiftsstaden skulde dele sin Kaldsret til begge Byens Sognekald og Diakonater med Kapitlet, da der, heder det, „saa ofte med Sogneprester og Kapellaner Forandring skeer, skal falde Splid mellem Borgerskabet indbyrdes.“ Denne Foranstaltning var i og for sig ogsaa billig, thi de 4 Prester havde væsentlig sit Underhold ikke af sine smaa Menigheder i Byen, men meget mere af det dem som Kanniker tillagte rige Kapitelsgods.

Nogle Aar iforveien (20 Okt. 1635) var et andet Reskript udgaaet om Kapitlets Forhold, hvorved var bestemt, at Notariatet skulde forestaaes af de 4 Prester og Lektor turviis, saa at disse 5 Capitulares fungerede som Notarius hver sit Aar det vil sige førte Kapitlets Protokoller, leverede Udskrift af Ka-

  1. Samtlige de her om Stændernes Forsamling 1639 saavelsom ogsaa om Geistlighedens Beskatning meddelte Efterretninger ere hentede fra Kapitelsbogen No. 2. – I 1658 var Finmarken deelt i to Provstier, Østfinmarkens med tre og Vestfinmarkens med fem Prestegjeld.