Side:Leo Tolstoi.djvu/196

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest

huggere og musikere; eller banebrytende videnskapsmænd, opfindere, statsmænd og religiøs-etiske seere og forkyndere.

Et hovedtræk i den store vesterlandske kultur-fornyelses historie, siden korstogtidens begyndelse, er netop de høitbegavedes sociale opmarsj. Det er genierne som er de mest produktive av alle mennesker. Det er dem som formidler energi- og kartital-overskuddets anbringelse i nye epokegjørende produktionsmidler.

Karl Marx’s fatale feilgrep var dette at han ikke hadde skarpt nok øie for det aristokratiske træk i den menneskelige kulturutvikling.

Hvad er nemlig hovedforskjellen mellem den „mørke tidsalder“ og den vesterlandske, saavelsom den gamle græske kulturblomstring? Hovedforskjellen er ikke alene den at blomstringstiderne udmerker sig ved opsamling av overskud og dettes anbringelse i nye produktionsmidler, som muliggjør en under gunstige vilkaar mere end „geometrisk“ progression. Men samtidig ogsaa dette at nyskaperne, hoved-producenterne er de mennesker som fra forskjellige samfundslag hæver sig op ved usedvanlig energi og begavelse til ledende stillinger. Mens de mørke tidsaldre, indskrumpningens tider, som arbeider med litet eller intet overskud, fortoner sig „mørke“ for eftertidens folk, fordi de hverken fremviser lysende verker eller lysende navne, er det, som ovenfor berørt, rækken av disse to ting, de mægtige verker og de berømte personligheter, som kjendetegner de blomstrende tider i menneskehetens historie.

I maskinernes tidsalder er det, naar alt kommer til alt, ikke mindre end seks faktorer som utgjør de monumentale økonomiske kjendsgjerninger: koncentration av et stort antal arbeidere, og av en stor spare-kapital, og av en mægtig sum av naturkræfter i en og samme forretning. Alle disse tre koncentrationer foregaar under en høitbegavet og usedvanlig energisk mands ledelse. Men samarbeidet mellem chef og arbeidslag om at tilgodegjøre en mægtig kapital og et vældig opbud av naturens energier er betinget av geniale forskeres eg opfinderes forarbeide. Mere og mere er viden-