Side:Kvartalshilsen (Kvinnelige misjonsarbeidere). 1914 Vol. 7 nr. 2.pdf/4

Fra Wikikilden
Denne siden er korrekturlest
20
K. M. A. Kvartalshilsen.
Nr. 2

sneen for hvert skridt, saa det gjaldt at sidde fast i sadlen, Ca. 1 ½ times ridt pleier det at være dit, men jeg brukte over 2 timer. Endelig naadde vi frem, og jeg kunde Gud ske tak hjælpe den stakkars kvinde noget, men pulsen var elendig efter store blodtap, saa jeg hadde ikke stort haap om, at hun vilde overstaa affæren. Det er ofte saa trist, at folk kalder en i sisste liten. — Det var helt mørkt, før jeg naadde hjem om aftenen. Jeg hadde to tyrker med som viste vei og bar tasken med instrumenterne, de faldt dypt i; paa mange steder var der bare vand, da det regnet; de syntes nok, det var trist, men lo, da jeg sagde jeg ogsaa var vaat trods god regnkappe. De var i det hele svært snille og hjælpsomme. — Jeg har hat saa meget at gjøre iblandt de syke i de sisste to maaneder, især var der mange tyfussyke, lungebetændelser og influenzatilfælder, jeg var imellem ute paa sykebesøk fra morgen til kvæld. Nu er det litt roligere.

30-1-14. Igaar var jeg i en landsby for at inspicere skolerne og fandt istedetfor skolebarnene endel landsbyfolk samlet i skolestuen, de hadde endel at skrive og regne, og saa hadde de rolig sendt barnene bort den dag. Jeg var meget bedrøvet, da jeg opdaget det, ti læreren i den landby pleier at være tro i sin gjerning. Nei, man maa være efter overalt og se ellers gaar det ikke. — Mon der melder sig en troende læge for Musch. Hvor der trænges en her. Maatte Herren utdrive de rette arbeidere for denne egn.

Min fødselsdag hadde jeg kaffeslaberas her hos mig, hadde bakt baade «sukkerbrød» og «monser» og andre kaker. De tre søstre og vore armeniske medarbeidere var samlet hos mig, og vi hadde en hyggelig eftermiddag sammen med sang, samtale og tilslut andagt. Om morgenen tidlig sang lærerinderne og senere vore pikebarn utenfor min dør flere pene aandelige sange. Flere smukke gaver fik jeg ogsaa, og tænk en narcis, det er jo en raritet at se en blomst her i vintertiden. Søster Alma hadde drevet den frem.

Naar jeg skal skrive breve, saa har jeg aldrig ro, der kommer næsten ustanselig folk, der vil tale med mig, enten fattige, eller for at faa raad eller medicin for syke eller andet slags arbeide. Om aftenan er jeg meget træt i denne tid, især er poliklinikarbeidet anstrængende. Mennesker strømmer ustanselig ind og ut og jeg kjender mig ofte svak av at tænke, undersøke og forklare; men vet at Herren er nær, og Han vil gi kraft, taalmodighet og kjærlighet til alt.

Inderlig hilsen
Søster Bodil Biørn.



Fra Tysfjorden.

Fredly 30. januar 1914.

3. nytaarsdag kom her en daarlig tæringspatient, en ung pike paa 24 aar fra Storaa Trodde saa fra først av, at en av os maatte bli hjemme fra Hellemoturen, men saa kom heldigvis Helga paa besøk, og vi tja rde da overlate den syke til hende. Den første ukes tid var hun noksaa kjæk, men saa ble v hun saa elendig uken derefter, at vi trodde hun skulde dø; det var en fortætning i venstre lunge, som gjorde at hun ikke kunde aande i liggende stilling, og maatte saa sitte op reist nat og dag. 3die uken blev hun betydelig bedre, fik god appetit og kunde igjen lægge sig ned, saa vi da tænkte hun hadde endnu en tid at leve. Men nat til tirsdag den 27. sovnet hun blidelig ind, Hun fik sit inderlige ønske om at fare herfrå opfyldt. Efterat hun hadde grebet frelsen og var blit løst fra alt og alle stod hendes hele længsel til himmelhjemmet, og glad som hun var i sang og musik var sange om det nye Jerusalem en fryd for hende, Igaar var her begravelse. Herren velsigne hendes gamle syke far og 2 søstre og late dem alle møtes i den evige herlighet! — For 2 aar siden blev hendes 2 brødre borte